Kremowa zupa rybna nawiązuje do słynnego anglosaskiego chowderu. Ponad 30 lat temu jadłam w Stanach podobną zupę z puszki, która przez lata pozostała w mojej pamięci jako coś nieziemskiego. Kremowa, delikatna i pełna smaku. Moja wersja jest prawie tak dobra jak tamta z supermarketu 😉
Klasyczny chowder zawiera boczek, jest zabielany mlekiem lub śmietaną z dodatkiem mąki. Pominęłam boczek i mąkę, dodałam dużo jarzyn oraz odrobinę białego wina i sosu rybnego, który uwielbiam. Połączyłam 3 rodzaje ryb i 2 różne śmietany. Danie jest gęste, bardzo pożywne i może stanowić samodzielny posiłek. Koperek świetnie dopełnia całość i nadaje jej świeżości. Zrobiłam na ghee, ale można użyć oliwy.
Kremowa zupa rybna nie jest daniem ekspresowym, ale jest bardzo prosta w wykonaniu. Jeśli ugotujecie duży gar, będziecie mieć wspaniały obiad dla rodziny lub przyjaciół, na dwa dni albo i dłużej. Moi byli zachwyceni 🙂
Dodatkowe rady:
- Kiedy przygotowujecie dania z łososia typu ceviche z łososia, marynowany łosoś lub gravlax, warto odkroić najbardziej tłuste kawałki płata (boczki), płetwy i końcówkę, którą trudno się kroi i zamrozić je, by potem wykorzystać do zupy
- Jeśli robicie np. klasyczną sałatkę jarzynową warto zamrozić wywar, który zostanie po gotowaniu warzyw i potem zużyć go do zupy.
- Do dania można wykorzystać różne gatunki ryb, te które podałam w przepisie nie są obowiązkowe. Dobrze dodać głowy, płetwy i ogony.
4 komentarze
Super, dzisiaj sprobuje! Na pewno bedzie niebywale!
🙂
Wyszła rewelacyjnie. Bardzo pracochłonna, ale warto było.
Wspaniale, dziękuję za komentarz 🙂