KREMOWA ZUPA RYBNA – CHOWDER

by Anna
Kremowa zupa rybna - chowder

Kremowa zupa rybna nawiązuje do słynnego anglosaskiego chowderu. Ponad 30 lat temu jadłam w Stanach podobną zupę z puszki, która przez lata pozostała w mojej pamięci jako coś nieziemskiego. Kremowa, delikatna i pełna smaku. Moja wersja jest prawie tak dobra jak tamta z supermarketu 😉

Klasyczny chowder zawiera boczek, jest zabielany mlekiem lub śmietaną z dodatkiem mąki.  Pominęłam boczek i mąkę, dodałam dużo jarzyn oraz odrobinę białego wina i sosu rybnego, który uwielbiam. Połączyłam 3 rodzaje ryb i 2 różne śmietany. Danie jest gęste, bardzo pożywne i może stanowić samodzielny posiłek. Koperek świetnie dopełnia całość i nadaje jej świeżości. Zrobiłam na ghee, ale można użyć oliwy.

Kremowa zupa rybna nie jest daniem ekspresowym, ale jest bardzo prosta w wykonaniu. Jeśli ugotujecie duży gar, będziecie mieć wspaniały obiad dla rodziny lub przyjaciół, na dwa dni albo i dłużej. Moi byli zachwyceni 🙂

Dodatkowe rady:

  1. Kiedy przygotowujecie dania z łososia typu ceviche z łososia, marynowany łosoś lub gravlax, warto odkroić najbardziej tłuste kawałki płata (boczki), płetwy i końcówkę, którą trudno się kroi i zamrozić je, by potem wykorzystać do zupy
  2. Jeśli robicie np. klasyczną sałatkę jarzynową warto zamrozić wywar, który zostanie po gotowaniu warzyw i potem zużyć go do zupy.
  3. Do dania można wykorzystać różne gatunki ryb, te które podałam w przepisie nie są obowiązkowe. Dobrze dodać głowy, płetwy i ogony.

Kremowa zupa rybna - chowder

SKŁADNIKI

1 duży pstrąg ok 400 g

filet z dorsza ok 500-600 g

łosoś ok 500-600 g (płat lub dzwonka ew. dodatkowo głowa, płetwy, boczki)

1 duża włoszczyzna (ew. pół paczki suszonej włoszczyzny lub 2 kostki rosołowe bio)

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 fenkuł (koper włoski)

4 marchewki

1 pietruszka

3 ziemniaki

2 kieliszki białego, wytrawnego wina

200 ml śmietanki kremówki 30%

200 ml śmietany 18%

sok z 1 cytryny

4 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)

1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

1 pęczek koperku do podania

PRZYGOTOWANIE

Obieramy włoszczyznę, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 2 godziny. Można użyć też suszonej włoszczyzny lub warzywnej kostki rosołowej. Następnie wyjmujemy warzywa i dodajemy ryby. Jeśli używamy głów, musimy usunąć oczy i oskrzela, brzmi strasznie, ale udało mi się pokonać opory z dałam radę 🙂

Gotujemy ryby ok. 30 minut, następnie odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Cebulę i fenkuł w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę w bardzo cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy malaksera. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o szerokości ok 1 cm i zostawiamy w oddzielnym naczyniu z wodą.

W tym samym czasie podgrzewamy odcedzony wywar warzywno-rybny i gotujemy w nim ziemniaki. Wyłączamy gaz kiedy ziemniaki są lekko podgotowane, ale wciąż twarde.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub ghee (masło klarowane), wrzucamy cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy pokrojony fenkuł (koper włoski). Smażymy na małym ogniu ok. 10-15 minut, zwiększamy ogień i dolewamy wino.  Kiedy alkohol odparuje wrzucamy warzywa do wywaru i gotujemy razem z ziemniakami, pilnując, aby ich nie rozgotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie należy wyłączyć gaz.

Na patelnię po cebuli dodajemy odrobinę oliwy lub ghee i wrzucamy talarki marchewki i pietruszki. Smażymy je na średnim ogniu ciągle mieszając. Posypujemy delikatnie solą i brązowym cukrem. Na koniec podlewamy kieliszkiem wina. Kiedy alkohol wyparuje dorzucamy warzywa do zupy.

Kiedy ryby ostygną usuwamy ości i rozdrabniamy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę (najpierw trzeba rozrobić śmietanę z małą ilością gorącej wody, żeby nie zwarzyła w zupie), śmietankę i doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Ew, można dodać trochę sosu rybnego, który niezwykle podkręca smak i jest moim ulubionym składnikiem zup - ale nie jest to konieczne.

Podajemy zupę z dużą ilością koperku.

Smacznego!!!

 

 

Kremowa zupa rybna- chowder

ZOBACZ TAKŻE

1 komentarz

Dominika 8 stycznia 2021 - 10:31

Super, dzisiaj sprobuje! Na pewno bedzie niebywale!

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności