CIASTO MANDARYNKOWE

by Anna
Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe to szybki i łatwy deser, który moim zdaniem nadaje się na każdą okazję. To pyszna bezglutenowa alternatywa nawet na święta. Z Bożym Narodzeniem kojarzy mi się ze względu na zapach mandarynek. Gdy byłam dzieckiem owoce te jadało się bardzo rzadko. Dostawaliśmy je w paczkach świątecznych pod choinką, dlatego do dziś ten słodki zapach przypomina mi najmilsze chwile dzieciństwa. Mandarynkowo – migdałowy smak świetnie wpasowałby się również w tradycję wielkanocną i myślę, że nie ciasto mogłoby stanąć na stole obok mazurków i bab drożdżowych.

Oczywiście nie potrzeba żadnej okazji, żeby upiec, a tym bardziej zjeść ciasto mandarynkowe. Jest lekkie, nie za słodkie i wilgotne. Robi się je bardzo szybko. Jeśli ktoś woli wersję bez czekolady, można pominąć polewę. Jednak moim zdaniem czekolada znakomicie łączy się ze smakiem mandarynek.

Bardzo polecam, spróbujcie!


Ciasto mandarynkowe

SKŁADNIKI

CIASTO:
4 duże lub 5 małych mandarynek (najlepiej bezpestkowych)

250 g migdałów (najlepiej blanszowanych)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy, lub normalny, jeśli bezglutenowość nie ma dla nas znaczenia)

6 jajek

220 g cukru

POLEWA CZEKOLADOWA:

60 ml śmietanki 30%

80 g gorzkiej czekolady (najlepiej 80% kakao)

PRZYGOTOWANIE

Myjemy mandarynki, nie obieramy ich ze skórki, jedynie usuwamy szypułki. Gotujemy owoce w wodzie ok 15-20 minut. Będą gotowe, kiedy łatwo wejdzie w nie widelec. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Jeśli używamy migdałów nieblanszowanych zalewamy je wrzątkiem i obieramy z łupinek, kiedy woda ostygnie. Jeśli używamy migdałów obranych, również zalewamy je na chwilę wrzątkiem. Chodzi o to, żeby bakalie zmiękły i podczas miksowania nie zamieniły się w proszek.

Kiedy mandarynki ostygną przekrawamy je w poprzek i upewniamy się, czy nie mają pestek, jeśli mają usuwamy. Wrzucamy owoce do malaksera (opcja z nożem), miksujemy. Następnie dodajemy odcedzone migdały i wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy całość - krótko, do połączenia składników.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1h

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy polewę czekoladowa. W małym rondelku podgrzewamy 60 ml śmietanki. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Kiedy śmietana się zagotuje wyłączamy gaz i wrzucamy do niej kawałki czekolady, po chwili mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Polewamy ciasto masą czekoladową, rozprowadzamy ją równomiernie po powierzchni.

Podajemy po wystudzeniu.

 

 

 

 

ciasto mandarynkowe

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności