MUHAMMARA

by Anna
Muhammara

Muhammara to pochodząca z Syrii pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Jest lekko słodka, pikantna i kwaskowata. Delikatna i aromatyczna. Uwielbiam podawać ją na przyjęciach w towarzystwie innych dipów takich jak: melitzanosalata, hummus czy tyrosalata. Kilka dipów, pita lub inne pieczywo i macie wspaniałą ucztę przeróżnych smaków, gdzie każdy znajdzie coś co lubi.

Swój słodko kwaśny smak muhammara zawdzięcza melasie z granatów. Melasę można dostać w sklepach z orientalną żywnością lub na, bardzo popularnych ostatnio, stoiskach z produktami gruzińskimi. Jeśli nie macie jej pod ręką,  można zastąpić ją odrobiną miodu i octu balsamicznego – nie to samo- ale też będzie pyszne.

Bardzo polecam ten kolorowy dip na letnie spotkania z przyjaciółmi i nie tylko 🙂

Smacznego!

muhammara

SKŁADNIKI

3 czerwone papryki

70 g orzechów włoskich

1 ząbek czosnku

2 łyżki bułki tartej

3 łyżki oliwy, plus do podania (chlust)

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki melasy z granatu

1/2 łyżeczki kuminu

1/4 łyżeczki chili (u mnie chili powder extra hot)

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Paprykę przekrajamy na pół i kładziemy ją skórka do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika na górną półkę. Pieczemy ok 20 min., aż skórka mocno się zrumieni. Po upieczeniu wkładamy paprykę do torebki foliowej i szczelnie zamykamy. Kiedy papryka ostygnie łatwo zdejmiemy z niej skórkę.

Orzechy rumienimy delikatnie na suchej patelni.

W malakserze miksujemy najpierw same orzechy, następnie dodajemy obraną paprykę (pozbawioną skórki i pestek) oraz pozostałe składniki bez bułki tartej. Próbujemy i doprawiamy pastę solą i pieprzem, ew. dodajemy trochę więcej melasy z granatu*, cytryny, lub chili. Na koniec dodajemy bułkę tartą, ok 2 łyżki- tyle, żeby uzyskać konsystencję pasty.

Przed podaniem polewamy muhammare oliwą i posypujemy posiekanymi orzechami.

Podajemy schłodzoną.

* jeśli nie mamy melasy z granata dodajemy łyżkę octu balsamicznego i łyżeczke miodu

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności