Makaron z bottargą – wspomnienie wakacji na Sardynii.
Bottarga to zasuszone, a następnie sprasowane jajeczka rybich gonad, najczęściej cefala lub tuńczyka błękitnopłetwego. Bottarga di muginne nazywana złotem Sardynii to właśnie ikra cefala pospolitego. Sardyńczycy dodają bottargę do wielu potraw, jest flagowym produktem wyspy. Ma bardzo charakterystyczny intensywny, lekko gorzkawy, rybny smak. Można dostać bottargę paczkowaną próżniowo w całości oraz tańszą sproszkowaną wersję. Obie nadają się do makaronu, choć oczywiście droższa opcja jest lepsza i bardziej wykwintna.
Makaron z bottargą jest superszybkim i prostym daniem. Największa trudność to zdobycie bottargi, ale w dzisiejszych czasach w internecie można znaleźć wszystko. Ja przygotowałam tagiatelle, bo miałam je pod ręką. W zasadzie każdy rodzaj makaronu świetnie sprawdzi się z bottargowym sosem. Możecie użyć swój ulubiony.
Bardzo polecam. Niewielkim nakładem pracy możecie przygotować oryginalne i co najważniejsze, przepyszne danie.