SZPARAGI Z PIECZONYMI POMIDORKAMI

by Anna

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szparagi z pieczonymi pomidorkami cherry. Pomysł upieczenia pomidorków był dla mnie dość oczywisty- piekę wszystko co się da. Poza tym nienawidzę wyrzucać jedzenia. Dlatego, kiedy znalazłam w lodówce zapomniane pomidorki, które straciły jędrność- natychmiast postanowiłam je upiec. Z dodatkiem czosnku i chili stały się absolutnym hitem. Dodaję je do przeróżnych dań, są wspaniałym dodatkiem do spaghetti. Tym razem połączyłam je ze szparagami i moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę.

Szparagi z pieczonymi pomidorkami są pysznym, bardzo prostym daniem. Nadają się na każdą okazję. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Ja najbardziej lubię je w temperaturze pokojowej- szczególnie w taki upał.

W wersji wegańskiej pomijamy parmezan.

Jeśli uwielbiasz szparagi polecam również: spaghettirisotto i sałatkę ze szparagami.


szparagi z pieczonymi pomidorkami

SKŁADNIKI

1 paczka zielonych szparagów

300 g pomidorków cherry/koktajlowych/truskawkowych

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka płatków chili (crushed chili) - lub więcej jak lubisz ogień

50 ml oliwy z oliwek

60 g parmezanu lub gran padano

PRZYGOTOWANIE

Pomidorki kroimy na połówki i układamy środkiem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pomidorki drobno posiekanym czosnkiem, płatkami chili, solą i pieprzem. Polewamy oliwą.

Pieczemy pomidorki ok 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

W tym czasie przygotowujemy szparagi. Myjemy je dokładnie i odłamujemy końcówki. Jeśli szparagi są bardzo grube obieram końcówki obieraczką do warzyw.

Wrzucamy szparagi na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, w zależności od ich grubości (trzeba próbować) Ważne, żeby szparagi były chrupiace, a nie rozgotowane.

Ugotowane szparami wykładamy na półmisek, na wierzchu kładziemy pieczone pomidory wraz z sosem, który powstał w czasie pieczenia. Całość posypujemy świeżo startym parmezanem.

Smacznego 🙂

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności