TARTA GRUSZKOWA Z LODAMI Z GORGONZOLI

by Anna

Rzadko zdarza się, że jestem naprawdę dumna ze swojego przepisu. Kiedy wiem, że udało mi się idealnie połączyć smaki i stworzyć danie wyjątkowe i oryginalne. Tak się właśnie stało- oto tarta gruszkowa z lodami z gorgonzoli.

Lody z serem pleśniowym jadłam dawno temu w Barcelonie i było to wspaniałe doświadczenie. Często wracało do mnie wspomnienie tego smaku i myśl, że muszę je odtworzyć. Notabene nie udało mi się odnaleźć lodziarni w Barcelonie, mimo usilnych poszukiwań. Dlatego postanowiłam je w końcu zrobić.

Zastanawiałam się z czym można połączyć lody o tak charakterystycznym smaku. Tak powstał deser wyjątkowy- tarta z gruszkami, przyprawiona rozmarynem i kolorowym pieprzem z dodatkiem lodów z gorgonzoli i orzechów włoskich – przecudowna fuzja smaków.

Tarta gruszkowa z lodami z gorgonzoli może wydawać się połączeniem bardzo odważnym- sama obawiałam się jak zostanie odebrana przez moich przyjaciół. Okazało się, że przypadła do gustu zarówno wielbicielom słodyczy jak i osobom, które nie sa wielkimi fanami słodkości.

Musicie spróbować, ta tarta robi furorę 😉

Tartę można podać ze zwykłymi lodami waniliowymi, ale jeśli macie czas, bardzo namawiam na lody z gorgonzoli. Można je zrobić wcześniej i przechowywać w zamrażalniku. Naprawdę warto!

Tarta gruszkowa z lodami z gorgonzoli

TARTA GRUSZKOWA Z LODAMI Z GORGONZOLI

Rzadko zdarza się, że jestem naprawdę dumna ze swojego przepisu. Kiedy wiem, że udało mi się idealnie połączyć smaki i stworzyć danie… Uncategorized TARTA GRUSZKOWA Z LODAMI Z GORGONZOLI European DRUKUJ
PORCJE: 10
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

LODY:

600 ml śmietanki kremówki

5 żółtek

120 g cukru pudru

szczypta soli

250 g sera gorgonzola dolce

60 g orzechów włoskich

TARTA:

200 g mąki pszennej

135 g masła

65 g cukru pudru

1 żółtko

szczypta soli

2-3 gruszki

6 łyżeczek brązowego cukru

20 g masła

3 gałązki świeżego rozmarynu

kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od lodów. Trzeba je przygotować przynajmniej dzień przed podaniem, można na tydzień wcześniej.

Podgrzewamy śmietankę na średnim ogniu. W tym samym czasie ubijamy żółtka z cukrem na gładką, jasną masę.  Kiedy śmietanka będzie gorąca łączymy ją z kogelem-mogelem. Dodajmy trochę gorącej śmietanki do masy jajecznej, mieszamy, potem dodajemy kolejne porcje, aż połączymy całość - chodzi o to, żeby jajka się nie zważyły.

Podgrzewamy całość nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy masa się zagęści dodajemy ser pleśniowy. Najlepiej umieścić pokrojoną gorgonzolę na sitku zanurzonym w gorącej masie i rozpuścić ser jednocześnie go przecedzając- tak żeby wszystko idealnie się połączyło. Na koniec dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie.

Zostawiamy masę do ostygnięcia. Następnie przekładamy ją do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 2-3 h mrożenia - co 30 minut wyjmujemy lody i mieszamy je przy pomocy ręcznego miksera. Zamrażamy przez noc.

Lody można oczywiscie zrobić w maszynie do lodów.

Robimy kruche ciasto. Mieszamy mąkę, żółtko, przesiany przez sito cukier puder (żeby nie miał grudek) oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy ciasto, ręcznie lub w malakserze. Zawijamy wyrobione ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Tortownicę lub formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta, formujemy boki. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy znów do lodówki na ok. 30-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wkładamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, żeby ostygło.

Rozpuszczamy masło na małym ogniu, usuwamy szumowiny.

Obieramy gruszki i kroimy je na cieknie kawałki. Układamy gruszki na cieście. Smarujemy palonym masłem, posypujemy listkami rozmarynu i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (obficie). Na koniec posypujemy gruszki brązowym cukrem.

Pieczemy tartę ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Podajemy ciepłą lub zimną z gałka lodów.

Ważne: lody trzeba wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem, żeby nie byłu zamrożone na kamień.

Smacznego!

J

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności