Rzadko zdarza się, że jestem naprawdę dumna ze swojego przepisu. Kiedy wiem, że udało mi się idealnie połączyć smaki i stworzyć danie wyjątkowe i oryginalne. Tak się właśnie stało- oto tarta gruszkowa z lodami z gorgonzoli.
Lody z serem pleśniowym jadłam dawno temu w Barcelonie i było to wspaniałe doświadczenie. Często wracało do mnie wspomnienie tego smaku i myśl, że muszę je odtworzyć. Notabene nie udało mi się odnaleźć lodziarni w Barcelonie, mimo usilnych poszukiwań. Dlatego postanowiłam je w końcu zrobić.
Zastanawiałam się z czym można połączyć lody o tak charakterystycznym smaku. Tak powstał deser wyjątkowy- tarta z gruszkami, przyprawiona rozmarynem i kolorowym pieprzem z dodatkiem lodów z gorgonzoli i orzechów włoskich – przecudowna fuzja smaków.
Tarta gruszkowa z lodami z gorgonzoli może wydawać się połączeniem bardzo odważnym- sama obawiałam się jak zostanie odebrana przez moich przyjaciół. Okazało się, że przypadła do gustu zarówno wielbicielom słodyczy jak i osobom, które nie sa wielkimi fanami słodkości.
Musicie spróbować, ta tarta robi furorę 😉
Tartę można podać ze zwykłymi lodami waniliowymi, ale jeśli macie czas, bardzo namawiam na lody z gorgonzoli. Można je zrobić wcześniej i przechowywać w zamrażalniku. Naprawdę warto!
2 komentarze
Tarta z lodami jest pyszna. Robię już drugi raz w ciągu 2 tygodni tak mi za smakowała.
Tym razem dodałam szypteńkę soli bo moja gorgonzola jest za mało słona. Lody się właśnie mrożą.:)
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂