SAŁATKA Z MŁODYMI ORZECHAMI I CUKINIĄ

by Anna
Sałatka z młodymi orzechami i cukinią

Sałatka z młodymi orzechami i cukinią- czyli pożegnanie lata.

Właśnie pojawiły się młode orzechy laskowe, które uwielbiam. Postanowiłam zrobić sałatkę inspirowaną przepisem Ottolenghiego z Obfitości. Zrobiłam ją po swojemu i Was również zachęcam do eksperymentów. Koniec lata obfituje w różnego rodzaju warzywa i sałaty. Można dowolnie dobierać składniki i wyczarować wspaniałą sałatkę.

Moja wersja jest bardzo zielona, lekka, ziołowo- cytrynowa. Młode orzechy są zaskakującym dodatkiem i dopełnieniem jej świeżości. Powtarzając za mistrzem Ottolenghim: można je uprażyć lub zostawić surowe. Ja jestem fanką soczystości surowych orzechów. Dlatego jedynie obieram je z łupinek i nic więcej z nimi nie robię.

Sałatka z młodymi orzechami i cukinią będzie wspaniałą przystawka na przyjęciu lub kolacji, sprawdzi się również jako lunch do pracy- wówczas sos pakujemy w oddzielny mały pojemnik i mieszamy całość tuż przed jedzeniem.

Jest pyszna i nie wymaga wielu przygotowań.

Polecam!

Sałatka z młodymi orzechami i cukinią

Sałatka z młodymi orzechami i cukinią

SAŁATKA Z MŁODYMI ORZECHAMI I CUKINIĄ

Sałatka z młodymi orzechami i cukinią- czyli pożegnanie lata. Właśnie pojawiły się młode orzechy laskowe, które uwielbiam. Postanowiłam zrobić sałatkę inspirowaną przepisem… Uncategorized SAŁATKA Z MŁODYMI ORZECHAMI I CUKINIĄ European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 główka sałaty karbowanej *

1 główka sałaty dębolistnej (brunatnej)*

1 doniczka kolendry (opcjonalnie)

1 doniczka oregano

1 mała cukinia żółta lub zielona

250 g młodych orzechów laskowych

Cytrynowy sos vinegrete:

1 ząbek czosnku

pół łyżeczki soli

1 łyżka miodu

1 łyżeczka musztardy dijon

sok z 1/2 dużej cytryny (lub całej małej)

4 łyżki dobrej oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron

*można użyć dowolnych dostępnych sałat

PRZYGOTOWANIE

Myjemy i osuszamy sałaty.

Cukinie kroimy na cienkie plastry i smażymy na patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oliwy. Kiedy cukinia się zrumieni (pojawią się na niej charakterystyczne brązowe paski) przekładamy ją na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby pozbyć się resztek tłuszczu.

Przygotowujemy sos vinertete. Wyciskamy czosnek, ucieramy go z solą, następnie dodajemy miód, musztardę dijon oraz sok z cytryny. Na koniec dodajemy oliwę.

Obieramy z łupin orzechy laskowe.

Na półmisku układamy mix sałat, kładziemy plasterki cukinii, posiekane zioła oraz obrane orzechy. Całość polewamy dressingiem i natychmiast podajemy.

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności