TARTA MIGDAŁOWA Z MARAKUJĄ

by Anna

Dziś tarta migdałowa z marakują okresowo zwana mazurkiem.

Marzył mi się mazurek o smaku marakuji, którą uwielbiam. Ciasto, które będzie mniej słodkie niż tradycyjne świąteczne wypieki, owocowe i nieco lżejsze niż nasz ulubiony mazurek orzechowy. Dlatego w zeszłym roku zrobiłam tę tartę i na potrzeby chwili nazwałam ją mazurkiem. Nie chce jednak na stałe nadawać jej nazwy, która ograniczy ją tylko do Wielkanocy i skaże na zapomnienie w innych okresach roku. Byłoby to niesprawiedliwe, bo tarta jest wspaniałym słodko-kwaśnym deserem na każda okazję.

Markuja znakomicie przełamuje słodki smak białej czekolady i sprawia, że ciasto jest lekkie i pięknie pachnie. Wykonanie nie zajmie Wam dużo czasu, jeśli kupicie obrane migdały. Można nawet dostać gotowe już posiekane na drobne kawałki (nie płatki) co jeszcze skraca proces przygotowania.

Marakuja to mój ukochany owoc. Dopiero niedawno dowiedziałam się, że jej właściwa nazwa to męczennica jadalna. Pochodzi ona od łacińskiego passio – cierpienie i flos – kwiat, podobnie jak angielska passion fruit.  Dotychczas kojarzyłam angielską nazwę z pasją w znaczeniu namiętność. Teraz nabrała zupełnie nowego znaczenia i choć wolałam tamto pierwsze skojarzenie, trzeba przyznać, że pasja pięknie wpisuje się w naszą tradycję wielkanocną.

Bardzo polecam tartę migdałową z marakują na Wielkanoc i na każdą inną okazuję.

 

Spróbujcie!

tarta mogdałowa z marakują

TARTA MIGDAŁOWA Z MARAKUJĄ

Dziś tarta migdałowa z marakują okresowo zwana mazurkiem. Marzył mi się mazurek o smaku marakuji, którą uwielbiam. Ciasto, które będzie mniej słodkie… Uncategorized TARTA MIGDAŁOWA Z MARAKUJĄ European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

kruche ciasto:

150 g mąki pszennej

100 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

masa:

125 g migdałów (obranych i posiekanych, można dostać gotowe)

160 g białej czekolady

200 g śmietanki 30%

5 owoców marakui

PRZYGOTOWANIE

Robimy kruche ciasto. Mieszamy mąkę, żółtko, przesiany przez sito cukier puder (żeby nie miał grudek) oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy ciasto, ręcznie lub w malakserze. Zawijamy wyrobione ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Tortownicę o średnicy ok 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy tylko kółko na dno). Wykładamy formę cienką warstwą ciasta, formujemy boki. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy znów do lodówki na ok. 30-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wkładamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, żeby ostygło.

Kiedy ciasto stygnie przygotowujemy masę. Na suchej patelni prażymy lekko migdały na średnim ogniu. Uważamy, żeby nie przypalić, gdy tylko zaczynają sie rumienić zdejmujemy patelnię z gazu.
Siekamy czekoladę w na drobne kawałki. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, kiedy będzie gorąca wyłączamy gaz- nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietanki wrzucamy kawałki czekolady i po chwili mieszamy do powstania jednolitej masy.

Łączymy masę z prażonymi migdałami. Całość wylewamy na ostudzony spód.
Na koniec wyjmujemy do miseczki miąższ i pestki z 5 owoców marakui. Mieszamy.
Kiedy masa czekoladowo- migdałowa lekko przestygnie, rozprowadzamy po jej powierzchni miąższ marakui.

Pierwszego dnia mas jest luźniejsza, następnego dnia kiedy dobrze wystygnie będzie bardziej zwarta- ale jest tak samo dobra w każdej postaci.
Smacznego!

 

tarta migdałowa z marakują

 

 

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności