MAZUREK ORZECHOWY

by Anna

Mazurek orzechowy to najważniejszy wielkanocny smakołyk w naszym domu. Ukochane ciasto moich synów, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt. Robię oczywiście inne mazurki, co roku eksperymentuję z nowymi smakami. Niezależnie od tego, co wymyślę – mazurek orzechowy to obowiązkowa pozycja.
Autorką przepisu jest mają ukochana babcia Hania. Babcia była znakomitą kucharką, a jednocześnie bardzo lubiła ułatwiać sobie życie. Nie chciało jej się spędzać za dużo czasu w kuchni, jeśli nie było to konieczne. Mimo, że ja na co dzień nie używam półproduktów, w tym przypadku łamię swoje zasady. Przepis babci to świętość, nawet nie próbuje go modyfikować. W końcu raz w roku można zjeść coś słodkiego i bardzo niezdrowego 😉 Poza tym oszczędność czasu w tym gorącym okresie jest jak najbardziej wskazana.
Dlatego jeśli masz mało czasu i chcesz przygotować przepyszny wielkanocny deser – wypróbuj tę recepturę, nie pożałujesz!

Podaję proporcje na jeden okrągły mazurek o średnicy ok 26 cm. Polecam zrobienie podwójnej porcji by zużyć całą puszkę mleka skondensowanego. Można wówczas przygotować 1 dużą blachę lub 2 ciasta o różnych smakach.


mazurek orzechowy

MAZUREK ORZECHOWY

Mazurek orzechowy to najważniejszy wielkanocny smakołyk w naszym domu. Ukochane ciasto moich synów, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt. Robię oczywiście inne… Uncategorized MAZUREK ORZECHOWY European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

kruche ciasto:

150 g mąki pszennej

100 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

masa orzechowa:

1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (ok 265g)

270 g orzechów włoskich (łuskanych)

50 g orzechów do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od przygotowania masy kajmakowej. Do garnka wkładamy zamkniętą puszkę mleka skondensowanego, zalewamy wodą tak, żeby puszka była całkowicie pokryta wodą. Gotujemy puszkę na małym ogniu przez 1,5h. Zostawiamy do ostygnięcia. UWAGA: nie wolno otwierać puszki, kiedy jest gorąca, bo kajmak może wybuchnąć.
Robimy kruche ciasto. Mieszamy mąkę, żółtko, przesiany przez sito cukier puder (żeby nie miał grudek) oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy ciasto, ręcznie lub w malakserze. Zawijamy wyrobione ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Tortownicę o średnicy ok 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy tylko kółko na dno). Wykładamy formę cienką warstwą ciasta, formujemy boki. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy znów do lodówki na ok. 30-60 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wkładamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, żeby ostygło.
Orzechy miksujemy na drobny proszek i łączymy z połową masy kajmakowej, która powstała na skutek gotowania puszki z mlekiem skondensowanym. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
Wylewamy masę na kruche ciasto. Dekorujemy mazurek całymi lub siekanymi orzechami wg uznania.
Mazurek można przechowywać przez tydzień w temperaturze pokojowej.
Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności