CEVICHE Z ŁOSOSIA

by Anna

Ceviche z łososia to przepis, z którego jestem chyba najbardziej dumna. Bardzo długo szukałam w internecie pomysłu, który by mnie powalił. Nie znalazłam. Postanowiłam sama pokombinować . Połączyłam południowoamerykańską recepturę z moimi ukochanymi orientalnymi smakami. Wyszło cudo.

Balans smaku, słodkość, kwaśność, ostrość i umami są idealne. Łosoś macerowany w limonce jest niesamowicie delikatny i do tego awokado, które swoim bardzo delikatnym smakiem podkręca pozostałe. Mmmmmm, pycha!

Do tego przygotowanie dania trwa zaledwie 20-30 minut, zależy jak szybko siekasz szalotkę 🙂

Jeśli użyjesz bardzo świeżej ryba i dojrzałego awokado, sukces murowany.

ceviche z łososia

CEVICHE Z ŁOSOSIA

Ceviche z łososia to przepis, z którego jestem chyba najbardziej dumna. Bardzo długo szukałam w internecie pomysłu, który by mnie powalił. Nie… PRZYSTAWKI CEVICHE Z ŁOSOSIA European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

400 g surowego łososia bez skóry

1 dojrzałe awokado

1 duża szalotka, lub 2 małe

kolendra- 2 doniczki , lub 1 pęczek

2 limonki

1 łyżka oleju z prażonego sezamu

1 łyżka octu ryżowego

3-4 łyżki japońskiego sosu sojowego

2-3 łyżki syropu klonowego

1 papryczka chili

sól i pieprz

3 łyżki sezamu

 

PRZYGOTOWANIE

Łososia kroimy w cienkie plasterki i układami warstwami w salaterce, każdą warstwę delikatnie solimy i pieprzymy. Kiedy mamy już tak ułożonego całego łososia polewamy go sokiem wyciśniętym z 1 limonki. Podważamy warstwy nożem, tak żeby sok dostał się do wszystkich kawałków. Przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Łączymy sok z 1 limonki, ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy i syrop klonowy, próbujemy i w zależności od upodobań dodajemy trochę więcej sosu sojowego lub syropu klonowego. Na koniec przekrawamy papryczkę chili, usuwamy pestki i kroimy ja w bardzo drobne kawałki , wrzucamy do sosu. Uwaga - nie dotykaj oczu i nosa ręką, która trzymała papryczkę !

Kroimy szalotkę w bardzo drobną kostkę, awokado w cienkie plastry, szatkujemy kolendrę. Na suchej patelni prażymy delikatnie sezam.

Na koniec układamy na półmisku plastry łososia, na nie plastry awokado, posypujemy całość szalotką i polewamy sosem. Na wierzchu dekorujemy danie posiekaną kolendrą i prażonym sezamem.

Podajemy!

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności