SAŁATKA ZE SZPINAKU,MANGO I HALLOUMI

by Anna

Sałatka ze szpinaku, mango i halloumi powstała w sposób naturalny, po prostu bardzo lubię wszystkie te składniki i postanowiłam je ze sobą połączyć. Efekt zaskoczył nawet mnie ;). Smaki znakomicie się komponują i nawzajem podkreślają.

Sałatka jest idealna na letnie wieczory z białym winem. Jako przystawka lub dodatek do grillowanej ryby czy mięsa.

sałatka z mango i halloumi
Sałatka ze szpinaku, mango i halloumi powstała w sposób naturalny, po prostu bardzo lubię wszystkie te składniki i postanowiłam je ze sobą… PRZYSTAWKI SAŁATKA ZE SZPINAKU,MANGO I HALLOUMI European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

400 g młodego szpinaku

1 duże dojrzałe mango

225 g sera halloumi

2 łyżki ziaren sezamu

Dressing:

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżka miodu

1 limonka (sok)

1 łyżka soku z cytryny

oliwa z oliwek

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

Myjemy i osuszamy szpinak, kroimy mango na kawałki o boku ok 1,5 cm. Prażymy sezam na suchej patelni- uwaga, żeby nie spalić.

Przygotowujemy dressing. Wyciskamy czosnek i ugniatamy go z solą, to wydobywa smak czosnku. Dodajemy musztardę Dijon, miód, sok z limonki i cytryny i na koniec oliwę.

Na suchej patelni grillowej smażymy ser halloumi, rumienimy go z obu stron.

W dużej misce mieszamy szpinak z mango i dressingiem, rozkładamy na talerzykach, na każdej porcji kładziemy po 2-3 kawałki grillowanego sera halloumi, posypujemy całość prażonym sezamem.

Podajemy natychmiast ( ser halloumi po wystygnięciu robi się gumowaty) !!!

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności