KACZKA NA RUKOLI

by Anna
Kaczka na rukoli

Kaczka na rukoli to kolejne popisowe danie mojej mamy. Przystawka, która od lat święci triumfy na jej przyjęciach i zawsze znika jako jedna z pierwszych potraw na stole.

Rzadko zamieszczam na blogu przepisy zawierające mięso. Nie jestem wegetarianką, ale staram się ograniczać spożywanie mięsa i jeśli mogę, na ogół wybieram warzywa lub ryby. Jednak jako kucharka nie mogę i nie chcę się ograniczać. Jestem ciekawa przeróżnych potraw, składników i metod ich przygotowania. Poza tym zdarzają się dania, którym po prostu trudno się oprzeć.

Kaczka na rukoli to jedna z takich propozycji. Jest bardzo elegancka, pyszna a do tego przygotowanie jej nie wymaga dużo czasu.  Świetnie nadaje się na imprezę lub jako przystawka na odświętną kolację.

Bardzo polecam!

Kaczka na rukoli

Kaczka na rukoli

KACZKA NA RUKOLI

Kaczka na rukoli to kolejne popisowe danie mojej mamy. Przystawka, która od lat święci triumfy na jej przyjęciach i zawsze znika jako… Uncategorized KACZKA NA RUKOLI European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

2 piersi kacze ze skórą (ok 500- 600 g)

4 łyżeczki majeranku

sól

1 opakowanie rukoli (100 g)

50 g płatków migdałów

sos:

1 ząbek czosnku

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżeczka cukru

2 łyżki octu balsamicznego

8 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju z pestek winogron)

1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy kaczkę. Myjemy je i osuszamy ręcznikiem kuchennym.  Następnie bardzo ostrym nożem nacinamy skórę piersi w kratkę (zdjęcie poniżej). Nacieramy kaczkę z obu stron solą i majerankiem.

Kładziemy piersi na zimnej, suchej patelni. Smażymy na średnim ogniu ok. 10-11 minut *. W trakcie smażenia nieco przykręcamy gaz, żeby skóra się nie spaliła. Chodzi o to, żeby wytopił się cały tłuszcz znajdujący się pod skórką, a ona mocno zrumieniła. Następnie przewracamy pierś na drugą stronę, zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 6-7 minut*. Zaraz po usmażeniu zawijamy piersi w folię aluminiową i zostawiamy, żeby doszły i ostygły.

Przygotowujemy sos. Ucieramy wyciśnięty czosnek z solą i z cukrem. Dodajemy musztardę i ocet balsamiczny, mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę i łyżkę wody.

Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów, uważamy, żeby ich nie przypalić, bo będą gorzkie.

Na półmisku rozkładamy rukolę. Kroimy ostudzone piersi na cienkie plasterki i układamy je na zieleninie. Posypujemy płatkami migdałów i polewamy sosem.

Piersi kacze można usmażyć wcześniej i przechowywać w lodówce, ale moim zdaniem danie najlepiej smakuje, gdy mięso jest letnie.

* długość smażenia zależy od wielkości piersi, małą pierś (ok 250 g) smażymy 10 minut po stronie ze skórą i 6 minut po drugiej stronie pod przykrywką, większa pierś (ok 300 g) będzie wymagała odpowiednio 11/7 minut obróbki. Kaczko po usmażeniu powinna być soczysta i różowa w środku.

Smacznego!

Kaczka na rukoli

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności