PAK CHOI Z TOFU I GRZYBAMI

by Anna
Pak choi z tofu i grzybami

Od jakiegoś czasu chodziło za mną danie z pak choi. Uwielbiam pastę miso i grzyby. Jak wiadomo tofu samo w sobie nie ma smaku, więc łatwo można nadać mu swój ulubiony. Podążając tym tokiem myślenia zrobiłam pak choi z tofu i grzybami. Tofu przyprawione pastą miso świetnie połączyło się z orientalna kapustą i boczniakami. Nie dostałam świeżych grzybów shitake, które planowałam dodać. Jestem pewna, że znakomicie by tu pasowały. Następnym razem zrobię tę potrawę z mieszanką shitake i boczniaków. Jeśli macie ochotę możecie poeksperymentować. Myślę, że sprawdzą się tu przeróżne grzyby, zarówno polskie jak i orientalne.

Pak choi z tofu i grzybami to szybkie danie typu stir fry, inspirowane kuchnia japońską. Można je podawać z ryżem lub makaronem (ryżowym albo roślinnym). Można również zajadać samo- co z radością uczyniłam, będąc na poświątecznej diecie 😉

UWAGA: w wersji wegańskiej trzeba pominąć sos rybny, można odpowiednio zwiększyć ilość sosu sojowego lub użyć sosu bezrybnego (Vegan Dad za pośrednictwem Jadłonomia)

Pak choi z tofu i grzybami

SKŁADNIKI

4 średniej wielkości pak choi baby

400 g twardego tofu

300 g grzybów (boczniaki, shitake ew. inne)

100 g orzechów nerkowca (opcjonalnie)

kilka listków tajskiej bazylii do podania (opcjonalnie)

4 ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok 3 cm)

1 ostra papryczka chili

sos sojowy (ok. 3-4 łyżki)

sos rybny (ok. 3-4 łyżki) - w wersji vege zastępujemy sosem sojowym

1 łyżka cukru trzcinowego

olej do smażenia

Zalewa do tofu:

2 łyżki ciemnej pasty miso

2 łyżki sosu sojowego (najlepiej japońskiego)

1 łyżka miodu

1 łyżeczka octu ryżowego

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od przygotowania zalewy do tofu. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy.

Przygotowujemy pozostałe produkty. Pak choi kroimy na ósemki, myjemy i osuszamy. Grzyby kroimy na cienkie paseczki (wcześniej myjemy i osuszamy). Obieramy czosnek i imbir.

Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż lekko się zrumieni z obu stron. Wówczas wlewamy zalewę. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki zostały pokryte. Smażymy jeszcze chwilę, aż tofu ładnie się zrumieni. Zdejmujemy z ognia.

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.

W woku lub na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy wyciśnięty czosnek, starty imbir i pokrojoną w cienkie paseczki chili. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy grzyby. Smażymy je na dużym ogniu często mieszając. Dodajemy cukier trzcinowy, trochę sosu sojowego i rybnego. Po 5 minutach dorzucamy pak choi i dalej smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając. W trakcie smażenia dodajemy po trochu sos sojowy i rybny. Kiedy pak choi zmięknie (po ok 8-10 minutach) dodajemy tofu i prażone orzechy. Całość smażymy jeszcze chwilkę mieszając.

Podajemy z ryżem lub makaronem, posypane listkami tajskiej bazylii (opcjonalnie). Danie można również serwować bez dodatków.

Smacznego!

Pak choi z tofu i grzybami

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności