Od jakiegoś czasu chodziło za mną danie z pak choi. Uwielbiam pastę miso i grzyby. Jak wiadomo tofu samo w sobie nie ma smaku, więc łatwo można nadać mu swój ulubiony. Podążając tym tokiem myślenia zrobiłam pak choi z tofu i grzybami. Tofu przyprawione pastą miso świetnie połączyło się z orientalna kapustą i boczniakami. Nie dostałam świeżych grzybów shitake, które planowałam dodać. Jestem pewna, że znakomicie by tu pasowały. Następnym razem zrobię tę potrawę z mieszanką shitake i boczniaków. Jeśli macie ochotę możecie poeksperymentować. Myślę, że sprawdzą się tu przeróżne grzyby, zarówno polskie jak i orientalne.
Pak choi z tofu i grzybami to szybkie danie typu stir fry, inspirowane kuchnia japońską. Można je podawać z ryżem lub makaronem (ryżowym albo roślinnym). Można również zajadać samo- co z radością uczyniłam, będąc na poświątecznej diecie 😉
UWAGA: w wersji wegańskiej trzeba pominąć sos rybny, można odpowiednio zwiększyć ilość sosu sojowego lub użyć sosu bezrybnego (Vegan Dad za pośrednictwem Jadłonomia)