RYBA W SOSIE HRAIMEH

by Anna

Ryba w sosie hraimeh to potrawa kuchni żydowskiej. Przepis pochodzi ze słynnej książki Jerozolima, której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Jak piszą autorzy, ryba w tym daniu jest sprawą drugorzędną. Najważniejszy jest aromatyczny, ostry sos. Dlatego można je przyrządzić z różnych gatunków ryb. W oryginalnym przepisie proponują steki z łososia. Ja użyłam polędwicy z dorsza. Wyszło rewelacyjnie.

Ottolenghi jest najważniejszym autorem kulinarnym w moim życiu. Mama nauczyła mnie gotować, ale to on otworzył mi oczy, usta i nos na niezwykłe, często zaskakujące połączenia smaków i produktów. Uwielbiam jego przepisy, bardzo często do nich wracam i się nimi inspiruję.

W przeciwieństwie do większości pomysłów mistrza Yotama, ryba w sosie hraimeh jest wyjątkowo prostym daniem. Na ogół dodaje on do swoich potraw nieskończoną ilość przypraw i dodatków, a ich wykonanie jest bardzo skomplikowane i czasochłonne. Tu przygotowanie całego dania od początku do końca potrwa ok. 30-40 minut, wszystkie składniki są dostępne na rynku, a efekt końcowy będzie doprawdy wspaniały. Dlatego bardzo Was namawiam, spróbujcie!


Ryba w sosie hraimeh

SKŁADNIKI

600 g polędwicy z dorsza

3- 4 łyżki maki pszennej

90 ml oleju roślinnego

6 ząbków czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka nasion kminku uprażonych i świeżo rozgniecionych

1,5 łyżeczki kuminu

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

1/3 łyżeczki cynamonu

1 zielona papryczka chili (użyłam średniej wielkości czerwoną, mniej ostrą)

150 ml wody

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki białego cukru (użyłam 3 brązowego)

2 łyżki soku z cytryny

cytryna pokrojona w ósemki do podania

świeża kolendra do podania

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kroimy rybę na porcje, myjemy je i osuszamy ręcznikiem kuchennym.

Mąkę doprawiamy solą i pieprzem.

Na suchej patelni prażymy kminek a następnie rozgniatamy go w moździerzu.

W malakserze miksujemy posiekany czosnek, papryczkę chili, wszystkie przyprawy i 2-3 łyżki oleju. Miksujemy do uzyskania jednolitej pasty, ew. dodajemy więcej oleju.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Obtaczamy kawałki polędwicy w mące i smażymy je na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Zdejmujemy rybę z patelni i kładziemy ją na papierze kuchennym.  Na patelnię dolewamy resztę oleju, rozgrzewamy i dodajemy pastę z przypraw. Smażymy ok. 30 sekund cały czas mieszając. Następnie wlewamy wodę i przecier pomidorowy (uwaga - może pryskać). Dodajemy cukier, sok z cytryny, ok 1/2 łyżeczki soli i trochę świeżo mielonego pieprzu. Próbujemy sos, doprawiamy do smaku.

Wkładamy rybę do sosu doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykrywką ok 7-10 minut, w zależności od wielkości kawałków. W połowie przewracamy filety na drugą stronę.

Danie podajemy z ryżem (np. pełnoziarnistym) przybrane kolendrą i kawałkami cytryny.

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności