GHEE – KLAROWANE MASŁO

by Anna
Ghee- masło klarowane

Ghee – klarowane masło to wspaniały dodatek do wielu potraw. Jest bardzo zdrowe, ponieważ zawiera witaminy A,D,K i E. Według Ajurwedy leczy choroby serca i równoważy gospodarkę hormonalną. W Indiach, które są kolebką tego wynalazku, ghee traktowane jest jako produkt magiczny, wręcz cudotwórczy. Nie wiem czy to wszystko prawda. Wiem, że ghee jest wspaniałym czystym tłuszczem, który nie spala się w bardzo wysokich temperaturach, nie jełczeje, ma cudowny zapach i smak. Dlatego można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez ok. 3 miesiące i używać do smażenia, pieczenia i jako dodatek do potraw. Jest pyszne!

Dwa lata temu byłam na warsztatach w Starzynie  : Detox i oczyszczanie z ajurwedą. Było cudownie. Tam nauczyłam się robić doskonałe ghee.

Dlatego bardzo polecam Wam zrobić ghee samodzielnie. To bardzo proste. Nie kupujcie gotowego klarowanego masła, które zawiera masę konserwantów i nie ma nic wspólnego z wysokojakościowym produktem.

Kiedy zrobicie i powąchacie swoje pierwsze ghee- klarowane masło, już nigdy nie będziecie chcieli innego 🙂

Ghee- masło klarowane

GHEE- KLAROWANE MASŁO

Ghee – klarowane masło to wspaniały dodatek do wielu potraw. Jest bardzo zdrowe, ponieważ zawiera witaminy A,D,K i E. Według Ajurwedy leczy… Uncategorized GHEE – KLAROWANE MASŁO European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

masło o zawartości minimum 82 % tłuszczu ( najlepiej 2-3 kostki)

gaza

słoik

PRZYGOTOWANIE

W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło.  Kiedy całkiem się rozpuści zmniejszamy ogień. Gotujemy masło usuwając szumowiny (białą pianę) przy pomocy łyżki cedzakowej. Mieszamy i zdejmujemy kolejne warstwy piany. Powtarzamy tę czynność, aż szumowiny przestaną się pojawiać. Kiedy piany już nie będzie, podgrzewamy tłuszcz jeszcze kilkanaście minut, aż nabierze lekko ciemnego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, żeby nie przypalić.

Po lekkim ostudzeniu przelewamy masło przez gazę do słoika.

Używamy do smażenia, pieczenia lub jako dodatek do potraw.

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Małgosia 6 stycznia 2021 - 22:18

Zrobiłam! Obłęd! Dziękuję za wspaniały przepis❤

Gotowe
Anna 7 stycznia 2021 - 10:39

Bardzo się cieszę. Ostatnio wszystko na tym smażę, nawet jajecznicę 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności