Ghee – klarowane masło to wspaniały dodatek do wielu potraw. Jest bardzo zdrowe, ponieważ zawiera witaminy A,D,K i E. Według Ajurwedy leczy choroby serca i równoważy gospodarkę hormonalną. W Indiach, które są kolebką tego wynalazku, ghee traktowane jest jako produkt magiczny, wręcz cudotwórczy. Nie wiem czy to wszystko prawda. Wiem, że ghee jest wspaniałym czystym tłuszczem, który nie spala się w bardzo wysokich temperaturach, nie jełczeje, ma cudowny zapach i smak. Dlatego można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez ok. 3 miesiące i używać do smażenia, pieczenia i jako dodatek do potraw. Jest pyszne!
Dwa lata temu byłam na warsztatach w Starzynie : Detox i oczyszczanie z ajurwedą. Było cudownie. Tam nauczyłam się robić doskonałe ghee.
Dlatego bardzo polecam Wam zrobić ghee samodzielnie. To bardzo proste. Nie kupujcie gotowego klarowanego masła, które zawiera masę konserwantów i nie ma nic wspólnego z wysokojakościowym produktem.
Kiedy zrobicie i powąchacie swoje pierwsze ghee- klarowane masło, już nigdy nie będziecie chcieli innego 🙂
2 komentarze
Zrobiłam! Obłęd! Dziękuję za wspaniały przepis❤
Bardzo się cieszę. Ostatnio wszystko na tym smażę, nawet jajecznicę 🙂