TARTA Z KWIATAMI CUKINII

by Anna

Od dawna wiedziałam, że muszę pokombinować z kwiatami cukinii. Są takie piękne i pyszne. Mam na nie kilka pomysłów. Nie wiem, czy zdążę je wszystkie zrealizować, bo sezon na kwiaty jest bardzo krótki, ale będę próbować. Na początek- tarta z kwiatami cukinii.

Jest kaloryczna i nieziemsko pyszna. Pięknie wygląda i jest dość łatwa do zrobienia. Także są plusy i minusy 😉 . Jeśli jesteś hedonistą – musisz spróbować.

W moim przepisie połączyłam cukinię z kozim serem i uważam, że to idealne połączenie. Jeśli nie znosisz koziego sera, możesz zastąpić go tartym parmezanem, gorgonzolą lub cheddarem i dodać więcej śmietany. Szczegóły w przepisie *.

Tarta z kwiatami cukinii – to wspaniałe danie na każdą okazję. Obiecuję, że zrobi duże wrażenie na gościach. Jest po prostu pyszna!

tarta z kwiatami cukinii

SKŁADNIKI

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

3 łyżki wody

oliwa do wysmarowania tortownicy

Farsz:

14 kwiatów cukinii (można użyć więcej, gdyż po upieczeniu bardzo się zmniejszają)

14 mini cukinii (od kwiatów) lub 1 średnia cukinia

2 cebule (ja użyłam cukrowych)

1 łyżka brązowego cukru

1 jajko

200 g twarożku koziego (może być też kremowy topiony ser kozi)

150 g tartego twardego sera koziego

2 łyżki śmietany

sól i pieprz

* dla osób nielubiących koziego sera:

250 g gorgonzoli, parmezanu lub cheddara (do wyboru)

120 g śmietany

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wyrabiamy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, dodając 2-3 łyżki wody. Można zrobić to w malakserze, wówczas zajmie to kilka minut. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy oliwą. Wykładamy ją cienką warstwą ciasta, formujemy boki o wysokości ok 1,5 cm. Dziurkujemy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się zrumieni.

Usuwamy pręciki znajdujące się wewnątrz kwiatów, myjemy je i osuszamy. Jeśli mamy kwiaty cukinii razem z mini cukiniami- odcinamy je i używamy do naszego dania. Jeśli nie, potrzebujemy dodatkowo jedną średniej wielkości cukinię.

Obieramy cebulę i kroimy ją na cienkie talarki. Smażymy na ghee lub oliwie. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy łyżkę brązowego cukru i smażymy jeszcze kilka minut, aż cebula lekko się skarmelizuje. Przekładamy do naczynia.

Kroimy cukinie w talarki i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut.

W misce mieszamy jajko, śmietanę i ser, doprawiamy solą i pieprzem.

Na podpieczonym cieście układamy równomiernie karmelizowana cebulę i podsmażoną cukinię. Całość pokrywamy masą serowo-śmietanowo- jajeczną. Na wierzchu układamy kwiaty cukinii, wciskamy je delikatnie w farsz i smarujemy na wierzchu oliwa z oliwek.

Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego!

 

tarta z kwiatami cukiniitarta z kwiatami cikinii

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności