SKORDALIA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

by Anna

Skordalia to grecka pasta czosnkowa. Podstawę pasty, w zależności od regionu i domowych tradycji, mogą stanowić ugniecione gotowane lub pieczone ziemniaki, mielone migdały, a także namoczony czerstwy chleb. Spotkałam się też z przepisami, gdzie łączono ziemniaki i migdały pół na pół. Myślę, że podobnie jak z naszym bigosem, każdy kucharz/kucharka robi ją po swojemu.

Jadłam skordalię w różnych wariantach i trudno mi się zdecydować, która jest najlepsza. Ostatnio jednak najczęściej wracam do migdałowej, która wspaniale komponuje się z pieczonymi warzywami. Tym razem upiekłam mini cukinie i dwa rodzaje papryki- słodką czerwoną i pikantną zieloną. To naprawdę bardzo fajne połączenie. Oczywiście możecie wykorzystać wszystkie warzywa, które lubicie lub macie pod ręką. Świetnie sprawdzi się pieczony bakłażan, kalafior czy marchewka.

Skordalia z warzywami nadaje się na przystawkę lub dodatek do grilla. Samą pastę można podawać również jako sos do pieczonych ryb lub po prostu jako dip. Bardzo polecam!

SKORDALIA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Skordalia to grecka pasta czosnkowa. Podstawę pasty, w zależności od regionu i domowych tradycji, mogą stanowić ugniecione gotowane lub pieczone ziemniaki, mielone… Uncategorized SKORDALIA Z PIECZONYMI WARZYWAMI European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

60 g obranych migdałów

1 mała kromka bułki (lub 2 łyżki bułki tartej)

80 ml dobrej oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki gorącej wody

1/2 kg mini cukinii

2 duże czerwone papryki

4 greckie ostre papryczki

lub ok 1 kg dowolnych warzyw

PRZYGOTOWANIE

Pastę przygotowujemy nieco wcześniej, żeby przed podaniem schłodzić ją w lodówce, można dzień wcześniej.

Obrane migdały mielimy w blenderze na drobny proszek, dodajemy zmiażdżony czosnek, bułkę i sok z cytryny.  Dalej miksujemy wlewając cienką stróżką całą oliwę. Na koniec dodajemy gorącą wodę.

Pastę przekładamy do miseczki i schładzamy w lodówce.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Na papierze do pieczenia układamy obrane i pokrojone warzywa. Skrapiamy je oliwą posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.

Podajemy letnie warzywa ze schodzoną skordalią. Pastę przed podaniem można polać odrobiną oliwy z oliwek, wtedy nie będzie wysychała.

Smacznego 🙂


Skordalia

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności