Tortille z kalafiora to bardzo fajny pomysł na lekkie, dietetyczne danie. Dla bezglutenowców, ketomaniaków i wszystkich innych, którzy starają się ograniczać spożywanie mąki.
Placuszki można wypełnić wszystkim co lubcie: mięsem, rybą, owocami morza oraz ulubionymi warzywami. Można je zapiekać z serem, podawać na ciepło lub na zimno. Nie próbowałam ich na słodko, ale myślę, że spokojnie można zaryzykować taką opcję. Ciasto ma neutralny smak, więc jeśli jesteś maniakiem słodkości, możesz schrupać je z owocami i jogurtem 😉
Moja wersja jest wegetariańska i bazuje na sezonowych warzywach. Do tego dodałam pikantny jogurtowy sos z czosnkiem i kuminem. Uwielbiam to połączenie.
Tortille z kalafiora są niezwykle proste do zrobienia. Bardzo je polecam, gdyż stanowią świetny dietetyczny zamiennik. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a przed podaniem odgrzać na patelni grillowej lub w piekarniku.
4 komentarze
Aniu ? Piekarnik góra – dół ? 🙂
Piekarnik dół i góra, ale wkładam blachę na górną półkę i po 10 minutach przewracam tortille na druga stronę, na kolejne 5 minut. Rumienią się po obu 🙂
Kalafiora blendujemy surowego czy ugotowanego ?
Blendujemy surowego .