TORTILLE Z KALAFIORA

by Anna

Tortille z kalafiora to bardzo fajny pomysł na lekkie, dietetyczne danie.  Dla bezglutenowców, ketomaniaków i wszystkich innych, którzy starają się ograniczać spożywanie mąki.

Placuszki można wypełnić wszystkim co lubcie: mięsem, rybą, owocami morza oraz ulubionymi warzywami. Można je zapiekać z serem, podawać na ciepło lub na zimno. Nie próbowałam ich na słodko, ale myślę, że spokojnie można zaryzykować taką opcję. Ciasto ma neutralny smak, więc jeśli jesteś maniakiem słodkości, możesz schrupać je z owocami i jogurtem 😉

Moja wersja jest wegetariańska i bazuje na sezonowych warzywach. Do tego dodałam pikantny jogurtowy sos z czosnkiem i kuminem. Uwielbiam to połączenie.

Tortille z kalafiora są niezwykle proste do zrobienia.  Bardzo je polecam, gdyż stanowią świetny dietetyczny zamiennik. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a przed podaniem odgrzać na patelni grillowej lub w piekarniku.

 

SKŁADNIKI

Tortille:

połowa dużego kalafiora- 2 szklanki po zmiksowaniu

2 jajka

szczypta soli

Nadzienie:

1 pomidor

1 średni ogórek  (większy gruntowy lub pół ogórka węża)

2 garści ugotowanego, obranego bobu

koperek lub kolendra

sól

2 łyżki oliwy z oliwek

Sos: 

180 g jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki chili

sól

PRZYGOTOWANIE

Kalafiora kroimy na różyczki i miksujemy w blenderze na bardzo drobną masę. Wkładamy zmiksowanego kalafiora na czystą ściereczkę zwijamy i wyżymamy, by pozbyć się całej wody. Następnie wrzucamy masę do miski dodajemy 2 jajka, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą wykładamy ciasto formując płaskie kółka. Pieczemy tortille 10 minut, następnie przewracamy je na druga stronę i pieczemy jeszcze ok. 5 minut.

Tortille możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce zawinięte w folię aluminiową.

Przygotowujemy nadzienie. Kroimy pomidora, ogórka i dodajemy obrany bób. Dolewamy oliwę i doprawiamy solą.

Na koniec robimy sos jogurtowy- mieszamy jogurt z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą.

Jeśli przechowywaliśmy tortille w lodówce tuż przed podaniem podgrzewamy je na suchej patelni- najlepiej grillowej.  Na plackach układamy pomieszane warzywa, polewamy sosem i posypujemy koperkiem lub kolendrą. Składamy tortille na pół i podajemy.

Tortille z kalafioratortille z kalafiora

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Ela 7 lipca 2021 - 22:26

Aniu ? Piekarnik góra – dół ? 🙂

Gotowe
Anna 8 lipca 2021 - 06:08

Piekarnik dół i góra, ale wkładam blachę na górną półkę i po 10 minutach przewracam tortille na druga stronę, na kolejne 5 minut. Rumienią się po obu 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności