DORADA Z SALSĄ Z MANGO I AWOKADO

by Anna

Dorada- królowa wśród ryb.  Przepyszna i elegancka, ma delikatne, białe mięso. Wspaniale smakuje pieczona w piecu lub na grillu. Nie potrzebuje specjalnej obróbki czy dodatków, jest pyszna sama w sobie.  Ale jeśli masz ochotę na odrobinę urozmaicenia proponuję wyjątkowe danie: dorada z salsą z mango i awokado.

Przygotowanie salsy zajmie nie wiele dłużej niż pieczenie ryby- a efekt końcowy będzie bardzo satysfakcjonujący.

Dorada z salsą z mango i awokado to wspaniałe, lekkie i kolorowe danie, dlatego nadaję się na każdą okazję.

Podajemy z ziemniakami, najlepiej młodymi lub z młodym bobem z ogromną ilością koperku. Do tego dobrze schłodzone białe wino, może być bezalkoholowe 🙂

Dorada z salsą z mango i awokado

SKŁADNIKI

1 dorada ok 600 g lub dwie małe

1 awokado

1 mango

1 ostra papryczka chili

1 limonka

1 doniczka kolendry

oliwa z oliwek

sól

świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Wypatroszoną rybę myjemy i osuszamy.  Układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy 2-3 nacięcia skóry po obu stronach ryby. Nacieramy rybę solę i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Polewamy oliwą i posypujemy otartą skórką z limonki.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C, pieczemy rybę ok 20 minut. Jeśli mamy bardzo małe dorady, pieczemy je ok 12-15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Kroimy mango i awokado w drobną kostkę. Przekrajamy na pół papryczkę chili, pozbawiamy ją nasionek i siekamy na drobne kawałki i dodajemy do salsy. Na koniec doprawiamy salsę solą i dodajemy sok z limonki oraz posiekaną kolendrę.

Wyjmujemy rybę z piekarnika, podajemy z salsą i ziemniakami lub bobem,

Smacznego!

 


Dorada z salsą z mango i awokado

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności