Nie znoszę wyrzucać jedzenia, dlatego bardzo często robię dania pt. „sprzątnie lodówki”. Tym razem zostały mi ugotowane młode ziemniaki, szpinak i ricotta. Dokupiłam dorsza i tak oto powstała zapiekanka z dorsza i młodych ziemniaków.
Zapiekana jest delikatna i kremowa. Dorsz rozpływa się w ustach i świetnie komponuje się ze szpinakowo-serowym sosem z dodatkiem czosnku. Dopełnieniem są młode ziemniaki. Wspaniale smakują, kiedy rozgniatamy je w kremowym sosie. Pycha.
Zapiekanka to bardzo fajne sezonowe danie, zwłaszcza, że nie wymaga żadnych dodatków. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Zapiekanka z dorsza i młodych ziemniaków wspaniale nadaję się na obiad lub kolację. Oczywiście resztki można zabrać na lunch do pracy- odgrzewana nie traci walorów smakowych.
Najlepsza z białym winem, koniecznie dobrze schłodzonym 🙂