KWIATY CUKINII NADZIEWANE RICOTTĄ

by Anna

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą to moja kolejna propozycja wykorzystania tego niezwykłego warzywa.

Jeszcze niedawno kwiaty cukinii były niedostępne w Polsce. Jadłam je kilka razy na południu Europy, ale nie dało się ich niestety przywieźć z wakacji, bo słabo się przechowują. Kwiaty muszą być bardzo świeże, najlepiej właśnie ścięte. Na szczęście już się pojawiły. Na targu w Milanówku – u pani Hani – są właśnie takie, prosto z pola. Można je robić na różne sposoby, cieszyć nimi oczy i podniebienie. Grecy nadziewają je ryżem jak słynne dolomades. Można faszerować je kaszą kuskus z orzeszkami i orientalnymi przyprawami. Są wspaniałym dodatkiem do tarty. Dziś przyszła kolej na kwiaty cukinii na sposób włoski z ricottą, parmezanem i bazylią.

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą to pyszna i przepięknie wyglądająca przystawka. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a na pewno zrobi ogromne wrażenie, gdy ją podacie. Bardzo polecam!

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą

SKŁADNIKI

12 kwiatów cukinii

2 mini cukinie (ew. kawałek normalnej cukinii)

2 czubate łyżki ricotty

2 łyżki tartego parmezanu

1 duży ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

1 łyżka posiekanej bazylii

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy kwiaty cukinii. Usuwamy pręciki znajdujące się wewnątrz kwiatów, myjemy je i osuszamy. Jeśli mamy kwiaty cukinii razem z mini cukiniami- odcinamy je i używamy 2 mini cukinie do naszego dania. Jeśli nie, potrzebujemy dodatkowo kawałek cukinii.

Przygotowujemy farsz.

Ścieramy cukinię na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wyciśnięty ząbek czosnek. Po chwili dodajemy starta cukinię i smażymy kilka minut.

Dodajemy 2 czubate łyżki ricotty, starty parmezan, doprawiamy masę solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja najbardziej lubię mieszankę kolorowego z czarnym). Na koniec dodajemy do farszu posiekane listki bazylii.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Kwiaty cukinii nadziewamy masą przy pomocy łyżeczki do herbaty. Zawijamy końcówki kwiatów, żeby farsz nie wypadał.

Układamy kwiaty na blasze, smarujemy je oliwą.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C.

Podajemy i oczekujemy komplementów 😉

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności