Kwiaty cukinii nadziewane ricottą to moja kolejna propozycja wykorzystania tego niezwykłego warzywa.
Jeszcze niedawno kwiaty cukinii były niedostępne w Polsce. Jadłam je kilka razy na południu Europy, ale nie dało się ich niestety przywieźć z wakacji, bo słabo się przechowują. Kwiaty muszą być bardzo świeże, najlepiej właśnie ścięte. Na szczęście już się pojawiły. Na targu w Milanówku – u pani Hani – są właśnie takie, prosto z pola. Można je robić na różne sposoby, cieszyć nimi oczy i podniebienie. Grecy nadziewają je ryżem jak słynne dolomades. Można faszerować je kaszą kuskus z orzeszkami i orientalnymi przyprawami. Są wspaniałym dodatkiem do tarty. Dziś przyszła kolej na kwiaty cukinii na sposób włoski z ricottą, parmezanem i bazylią.
Kwiaty cukinii nadziewane ricottą to pyszna i przepięknie wyglądająca przystawka. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a na pewno zrobi ogromne wrażenie, gdy ją podacie. Bardzo polecam!