TAGLIATELLE Z KURKAMI I OKONIEM MORSKIM

by Anna

Jeśli lubisz ryby i kurki, to na pewno przypadnie Ci do gustu tagliatelle z kurkami i okoniem morskim. Jeżeli nie lubisz ryb lub jesteś wegetarianinem, możesz pominąć okonia i skupić się na tagliatelle z kurkami, które samo w sobie jest niebiańskim daniem. Okoń to tylko wisienka na torcie.

Uwielbiam kurki w każdej postaci, czekam na nie cały rok. Mrożone już tak nie smakują, dlatego w sezonie staram się robić je jak najczęściej.  Makaron z kurkami to jedno z naszych ulubionych dań. Tym razem dodałam rybę, bo staram się jeść trochę bardziej dietetycznie. Ale tylko trochę, kurki kochają śmietanę i masło 😉

Tagliatelle z kurkami i okoniem morskim

TAGLIATELLE Z KURKAMI I OKONIEM MORSKIM

Jeśli lubisz ryby i kurki, to na pewno przypadnie Ci do gustu tagliatelle z kurkami i okoniem morskim. Jeżeli nie lubisz ryb… Uncategorized TAGLIATELLE Z KURKAMI I OKONIEM MORSKIM European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

250 g kurek

1 ząbek czosnku

1 cebula

3 łyżki oleju

1 czubata łyżka masła

200 g śmietany 18 %

400 g filetu z okonia morskiego (można zastąpić dorszem lub inną rybą)

200 g makaronu tagliatelle (można użyć też fettuccine lub spaghetti)

1 pęczek natki pietruszki

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie myjemy i osuszamy kurki. Kiedy wyschną kroimy na dość drobne kawałki.

Siekamy drobno cebulę i czosnek.

Nastawiamy wodę na makaron.

Myjemy i osuszamy filety ręcznikiem kuchennym. Dzielimy je na 4 porcje, solimy, pieprzymy i polewamy odrobiną soku z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, kiedy masło się rozpuści wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy ok. 2-3 minuty mieszając. Ważne, żeby nie przypalić cebuli, bo będzie gorzka. Wrzucamy kurki i smażymy na średnim ogniu, do momentu, aż wyparuje cała woda, którą puściły i zaczną się lekko rumienić. Wówczas dodajemy śmietanę, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Dusimy na małym ogniu ok. 4-5 minut.

Kiedy woda na makaron się zagotuję, wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji z opakowania.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy rybę ok. 3-4 minuty, po czym przewracamy ją na drugą stronę, na każdym filecie kładziemy czubatą łyżkę sosu kurkowo-śmietanowego. Zmniejszamy gaz i dusimy ok. 10 minut.

Kiedy makaron będzie gotowy mieszamy go z sosem kurkowym. Nakładamy na talerze makaron z sosem, a na wierzchu kładziemy porcję ryby. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.

W wersji wegetariańskiej podane proporcje makaronu i kurek wystarczą na 2 głodne osoby 🙂

Smacznego!

Tagliatelle z kurkamiTagliatelle z kurkami

 

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności