ZAPIEKANKA Z CUKINII I GRECKIEGO SERA

by Anna

Koniec wakacji! Nie wiem jak Wy, ale ja jestem strasznie rozleniwiona po urlopie. Dlatego proponuję bardzo szybką i pyszną potrawę: zapiekanka z cukinii i greckiego sera. Specjalnie nie podałam nazwy sera w nazwie dania, bo jest ono równie pyszne z fetą jak i z owczym ser manouri. Wszystko zależy od tego czy macie ochotę na danie bardziej delikatne- manouri, czy zdecydowane w smaku- feta.

Połączyłam moje ukochane smaki: kumin, czosnek, pomidory i kolendrę, żeby jeszcze przez chwilę czuć się jak na wakacjach. Wyszło pyszne danie, idealne na letnią kolację lub lunch. Świetnie smakuje z pitą lub tortillą i kieliszkiem zimnego białego wina.

Zapiekanka z cukinii i greckiego sera jest bardzo prosta i lekka, warto zrobić ją teraz kiedy cukinia i pomidory są najlepsze. Polecam!

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i greckiego sera

ZAPIEKANKA Z CUKINII I GRECKIEGO SERA

Koniec wakacji! Nie wiem jak Wy, ale ja jestem strasznie rozleniwiona po urlopie. Dlatego proponuję bardzo szybką i pyszną potrawę: zapiekanka z… PRZEPISY ZAPIEKANKA Z CUKINII I GRECKIEGO SERA European DRUKUJ
PORCJE: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

2 cienkie cukinie

400 g pomidorów ( ew. puszka pomidorów )

200 g sera feta lub manouri

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki płatków chilli

1 płaska łyżeczka kuminu

2 łyżki oliwy

1 doniczka kolendry

chlebek pita lub tortilla - do podania

PRZYGOTOWANIE

Parzymy i obieramy ze skórki pomidory, chyba, że korzystamy z pomidorów w puszce.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Cukinię myjemy i kroimy w talarki. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Polewamy delikatnie oliwą, mieszamy tak, żeby oliwa pokryła równomiernie wszystkie kawałki. Wkładamy do piekarnika na 5 minut.

W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony drobno czosnek, po 2 minutach dodajemy płatki chilli.  Następnie wrzucamy pokrojone pomidory. Trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić czosnku, spalony czosnek jest bardzo gorzki.

Smażymy pomidory na średnim ogniu, żeby odparował sok.  Dodajemy kumin, sól, pieprz i ew cukier. Wszystko zależy od tego jak słodkie/ kwaśne są pomidory.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy talarki cukinii, na wierzchu kładziemy pokrojony w kostkę ser i polewamy całość sosem pomidorowym,

Zapiekamy danie ok 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Podajemy posypane świeżą kolendrą z pitą, tortillą lub bagietą oraz zmrożonym białym winem 🙂

zapiekanka z cukinii, pomidorów i greckiego sera

zapiekanka z cukinii, pomidorów i greckiego sera

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności