TARTA Z GRUSZKAMI I GORGONZOLĄ

by Anna

„To najlepsza tarta jaką jadłam w życiu” – powiedziała Renia. Nie będę z tym polemizować. Choć przeszło mi przez myśl, że przecież nie jadła jeszcze Tarty z karmelizowanym czosnkiem 😉

Tarta z gruszkami i gorgonzolą jest rzeczywiście przepyszna. Połączenie gruszek i sera pleśniowego jest dość oczywiste, ale kiedy dodamy do tego łagodzący smak serek mascarpone, a ciasto wzbogacimy orzechami włoskimi- wynik będzie zaskakująco pozytywny. Kiedy na koniec skarmelizujemy gruszki posypane cukrem trzcinowym- nikt się temu daniu nie oprze.

Na wszelki wypadek od razu piekę dwie, jedna to za mało 🙂

Możecie ją odgrzać następnego dnia, będzie równie pyszna.

Spróbujcie!

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

TARTA Z GRUSZKAMI I GORGONZOLĄ

„To najlepsza tarta jaką jadłam w życiu” – powiedziała Renia. Nie będę z tym polemizować. Choć przeszło mi przez myśl, że przecież… Uncategorized TARTA Z GRUSZKAMI I GORGONZOLĄ European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

CIASTO:

200 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

1/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich (ew. laskowych, lub mieszanych)

1 żółtko

szczypta soli

1-2 łyżki zimnej wody

FARSZ:

180 g sera gorgonzola piccante

125 g mascarpone (pół opakowania)

2 duże gruszki

1 łyżka śmietany 18%

sól

świeżo zmielony kolorowy pieprz

1 łyżka brązowego cukru

listki z 2 gałązek tymianku (kilka gałązek do ozdobienia dania)

PRZYGOTOWANIE

Siekamy drobno orzechy. Przygotowujemy ciasto, najlepiej i najszybciej w malakserze, ale można też ręcznie. Mieszamy mąkę, szczyptę soli, żółtko, zimne, pokrojone w kostkę masło i łyżkę wody. Wyrabiamy szybko, na koniec dodajemy posiekane orzechy. Zawijamy ciasto w folię lub wkładamy do foliowej torebki i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Wykładamy ją cienką warstwą ciasta, formujemy boki.  Nakłuwamy ciasto widelcem. Jeśli zostanie odrobina ciasta, możemy upiec z niego później kruche ciasteczko.

Formę wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Pieczemy tartę ok. 15-20 minut, aż się bardzo delikatnie zrumieni.

Obieramy gruszki i kroimy w dość cienkie plastry (ok 4 mm)

W misce mieszamy pokrojoną na kawałki gorgonzolę, łyżkę śmietany i serek mascarpone, dodajemy listki tymianku. Na upieczony spód tarty wykładamy mieszankę serów i śmietany. Na wierzchu układamy plasterki gruszki. Oprószamy solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie cukier trzcinowy.

Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż wierzch lekko się skarmelizuje.

Smacznego:)

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

ZOBACZ TAKŻE

17 komentarzy

Monika 23 sierpnia 2020 - 10:43

Tarta pycha!!! Dziękuję.

Gotowe
Anna 24 sierpnia 2020 - 09:14

Bardzo dziękuję 🙂

Gotowe
Monika 17 lutego 2022 - 20:16

Niestety przepis nie jest udany. Bez względu na konsystencję mascarpone i śmietany masa nie ma prawa się ściąć bo brakuje w niej jajek. Nie polecam tej wersji.

Gotowe
Anna 7 marca 2022 - 21:03

Nie ma prawa wyjść, a jednak niektórym wychodzi :). Jajko zmieni smak farszu i akurat w tej kombinacji zupełnie mi nie pasuje.

Gotowe
Magdalena 8 stycznia 2021 - 21:52

Tarta wyszła tak pyszna, że język można połknąć 🙂 na pewno będę często do niej wracać. Rewelacja!

Gotowe
Anna 8 stycznia 2021 - 22:12

Super. Bardzo się cieszę 🙂

Gotowe
marta 19 marca 2021 - 22:38

w smaku pyszna!!! tylko farsz był lekko zbyt płynny, czy to kwestia sera/ zbyt dużo dodałam śmietany..? starałam się trzymać proporcji z przepisu

Gotowe
Anna 21 marca 2021 - 18:36

Widocznie ser, albo śmietana były wyjątkowo rzadkie. Proporcje sprawdzałam wiele razy i farsz zawsze był w porządku. Cieszę się, że chociaż w smaku była dobra 🙂

Gotowe
Magda 5 marca 2022 - 14:54

Mega!!!!

Gotowe
Anna 7 marca 2022 - 21:03

dziękuję 🙂

Gotowe
Ania 26 stycznia 2022 - 18:12

Czy ciasto można zostawić na noc w lodówce?

Gotowe
Anna 26 stycznia 2022 - 18:42

Po upieczeniu można zostawić na noc w lodówce i potem podgrzać ok. 10-15 minut w piekarniku. Przed upieczeniem nie. Jeśli chcesz rozdzielić pracę na dwa dni, możesz dzień wcześniej upiec spód i zostawić w temperaturze pokojowej.

Gotowe
też Anna 29 października 2022 - 11:40

Pyszne wyszło! Zrobiłam na „babskie spotkanko” i odebrałam mnóstwo komplementów. Dziękuję bardzo 🙂 🙂

Gotowe
Anna 29 października 2022 - 20:00

Super, cieszę się bardzo 🙂

Gotowe
Katarzyna 29 października 2022 - 18:06

Robiłam tartę kilka razy. Wszystkim smakuje. Zawsze mi się udaje. Podaje ją jako przystawkę, więc na zimno. Nie ma problemu z konsystencją, ale farszu nie może być za dużo. Polecam też do niej orzechy pekan

Gotowe
Anna 29 października 2022 - 20:00

Bardzo mi miło 🙂

Gotowe
Kasia 16 lutego 2023 - 15:54

Dzień dobry, zrobiłam Pani tartę, zamiast cukru na górę dałam jeszcze trochę pokruszonych orzechów i posypałam serem żółtym, wyszła naprawdę dobra! Tylko spod się niemiłosiernie ukruszyl, tak że nie dało się pokroić, tylko jedliśmy w drobnych kawałkach. Co mogło być przyczyną?

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności