„To najlepsza tarta jaką jadłam w życiu” – powiedziała Renia. Nie będę z tym polemizować. Choć przeszło mi przez myśl, że przecież nie jadła jeszcze Tarty z karmelizowanym czosnkiem 😉
Tarta z gruszkami i gorgonzolą jest rzeczywiście przepyszna. Połączenie gruszek i sera pleśniowego jest dość oczywiste, ale kiedy dodamy do tego łagodzący smak serek mascarpone, a ciasto wzbogacimy orzechami włoskimi- wynik będzie zaskakująco pozytywny. Kiedy na koniec skarmelizujemy gruszki posypane cukrem trzcinowym- nikt się temu daniu nie oprze.
Na wszelki wypadek od razu piekę dwie, jedna to za mało 🙂
Możecie ją odgrzać następnego dnia, będzie równie pyszna.
Spróbujcie!
17 komentarzy
Tarta pycha!!! Dziękuję.
Bardzo dziękuję 🙂
Niestety przepis nie jest udany. Bez względu na konsystencję mascarpone i śmietany masa nie ma prawa się ściąć bo brakuje w niej jajek. Nie polecam tej wersji.
Nie ma prawa wyjść, a jednak niektórym wychodzi :). Jajko zmieni smak farszu i akurat w tej kombinacji zupełnie mi nie pasuje.
Tarta wyszła tak pyszna, że język można połknąć 🙂 na pewno będę często do niej wracać. Rewelacja!
Super. Bardzo się cieszę 🙂
w smaku pyszna!!! tylko farsz był lekko zbyt płynny, czy to kwestia sera/ zbyt dużo dodałam śmietany..? starałam się trzymać proporcji z przepisu
Widocznie ser, albo śmietana były wyjątkowo rzadkie. Proporcje sprawdzałam wiele razy i farsz zawsze był w porządku. Cieszę się, że chociaż w smaku była dobra 🙂
Mega!!!!
dziękuję 🙂
Czy ciasto można zostawić na noc w lodówce?
Po upieczeniu można zostawić na noc w lodówce i potem podgrzać ok. 10-15 minut w piekarniku. Przed upieczeniem nie. Jeśli chcesz rozdzielić pracę na dwa dni, możesz dzień wcześniej upiec spód i zostawić w temperaturze pokojowej.
Pyszne wyszło! Zrobiłam na „babskie spotkanko” i odebrałam mnóstwo komplementów. Dziękuję bardzo 🙂 🙂
Super, cieszę się bardzo 🙂
Robiłam tartę kilka razy. Wszystkim smakuje. Zawsze mi się udaje. Podaje ją jako przystawkę, więc na zimno. Nie ma problemu z konsystencją, ale farszu nie może być za dużo. Polecam też do niej orzechy pekan
Bardzo mi miło 🙂
Dzień dobry, zrobiłam Pani tartę, zamiast cukru na górę dałam jeszcze trochę pokruszonych orzechów i posypałam serem żółtym, wyszła naprawdę dobra! Tylko spod się niemiłosiernie ukruszyl, tak że nie dało się pokroić, tylko jedliśmy w drobnych kawałkach. Co mogło być przyczyną?