Uwielbiam pieczone warzywa. Przygotowane w ten sposób mają bardzo intensywny smak, można je łączyć w dowolnych kombinacjach i łatwo przechowywać. Pieczenie wydobywa ich naturalną słodycz, sprawia, że pomieszane w sałatce zachowują swoje odrębne smaki i tekstury. Dlatego piekę warzywa na okrągło. Dziś kalafior i fenkuł w sosie tahini.
Danie jest lekkie, ale pożywne. Można podawać je na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Świetnie nadaje się na wegetariańską przekąskę lub lunch do pracy. Jeśli chcemy by potrawa była bardziej kaloryczna, możemy dodać prażone orzechy, pestki lub ryż czy kaszę. Kalafior i fenkuł w sosie tahini będą również wspaniałym dodatkiem do ryb oraz mięs.
Jeśli spodobał Wam się ten przepis polecam również : sałatkę z rukolą i pieczonymi warzywami oraz moją ukochaną sałatkę z pieczonych warzyw