KALAFIOR I FENKUŁ W SOSIE TAHINI

by Anna
Kalafior i fenkuł w sosie tahini

Uwielbiam pieczone warzywa. Przygotowane w ten sposób mają bardzo intensywny smak, można je łączyć w dowolnych kombinacjach i łatwo przechowywać. Pieczenie wydobywa ich naturalną słodycz, sprawia, że pomieszane w sałatce zachowują swoje odrębne smaki i tekstury.  Dlatego piekę warzywa na okrągło. Dziś kalafior i fenkuł w sosie tahini.

Danie jest lekkie, ale pożywne. Można podawać je na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Świetnie nadaje się na wegetariańską przekąskę lub lunch do pracy. Jeśli chcemy by potrawa była bardziej kaloryczna, możemy dodać prażone orzechy, pestki lub ryż czy kaszę. Kalafior i fenkuł w sosie tahini będą również wspaniałym dodatkiem do ryb oraz mięs.

Jeśli spodobał Wam się ten przepis polecam również : sałatkę z rukolą i pieczonymi warzywami oraz moją ukochaną  sałatkę z pieczonych warzyw 

Kalafior i fenkuł w sosie tahini

KALAFIOR I FENKUŁ W SOSIE TAHINI

Uwielbiam pieczone warzywa. Przygotowane w ten sposób mają bardzo intensywny smak, można je łączyć w dowolnych kombinacjach i łatwo przechowywać. Pieczenie wydobywa… Uncategorized KALAFIOR I FENKUŁ W SOSIE TAHINI European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 średni kalafior

1 fenkuł

1 pęczek cebuli dymki

świeża kolendra (pół pęczka)

świeża mięta (pół pęczka)

sól i pieprz

oliwa do pieczenia

SOS:

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki pasty tahini

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu

sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

1-2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE

Kroimy kalafiora w plastry o grubości ok. 1 cm, a fenkuła w cieńsze ok. 0,5 cm. Odkrawamy szczypior od dymki i odkładamy na później. Cebulkę kroimy w ósemki. Układamy warzywa na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Następnie mieszamy tak, żeby tłuszcz dokładnie pokrył wszystkie składniki.

Wstawiamy blachy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C. Pieczemy ok. 20 minut. W połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami w piekarniku.

W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z pastą tahini i sokiem z cytryny. Dodajemy wyciśnięty czosnek i syrop klonowy lub miód.  Przyprawiamy sos solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Na koniec dodajemy trochę wody, jeśli sos jest zbyt gesty.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, siekamy szczypiorek od dymki i podsmażamy go lekko na rozgrzanej oliwie.

Wykładamy warzywa na półmisek lub na talerze, posypujemy zblanszowanym szczypiorkiem oraz drobno posiekaną miętą i kolendrą.  Podajemy z sosem tahini.

Potrawa jest równie dobra zaraz po upieczeniu- na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej.

Kalafior i fenkuł w sosie tahini Kalafior i fenkuł w sosie tahini

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności