CUKINIOWY MAKARON CHOW MEIN

by Anna
Cukiniowy makaron chow mein

Cukiniowy makaron chow mein to bardzo fajny pomysł na dietetyczny posiłek low carb. Jeśli kochacie makarony, ale chcecie je trochę ograniczyć, na pewno bardzo spodoba Wam się ten przepis. Danie jest łatwe w przygotowaniu, kolorowe i zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Co dziwne i przetestowane na rodzinie, zupełnie nie odczuwa się tu braku makaronu. Potrawa jest pyszna jako samodzielne danie, ale można ją podać również z dodatkami, np. smażonym tofu, krewetkami czy pokrojonym w paseczki stekiem z polędwicy wołowej.

Cukiniowy makaron chow mein najłatwiej robi się przy pomocy tarki spiralnej tzw. spiralizera. Jeśli nie macie takiego urządzenia, wystarczy obieraczka julliene, która bardzo przydaje się przygotowania wielu dań orientalnych. Można ją kupić za kilkanaście złotych.

Jeśli spodobał Wam się ten przepis musicie wypróbować Cukiniowy Pad Thai.

 

Cukiniowy makaron chow mein

Cukiniowy makaron chow mein

CUKINIOWY MAKARON CHOW MEIN

Cukiniowy makaron chow mein to bardzo fajny pomysł na dietetyczny posiłek low carb. Jeśli kochacie makarony, ale chcecie je trochę ograniczyć, na… Uncategorized CUKINIOWY MAKARON CHOW MEIN European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

2 średniej wielkości cukinie

1/4 główki czerwonej kapusty

1 czerwona papryka

1 duża marchewka

1 cebula cukrowa ( ew. czerwona)

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1 mała papryczka chili

1 pęczek kolendry

4 łyżeczki sezamu

SOS:

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżka oleju z prażonego sezamu

1 łyżeczka octu ryżowego

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy warzywa.

Szatkujemy drobno kapustę. Kroimy marchewką i cukinię na bardzo cienkie paseczki, najlepiej przy użyciu obieraczki julliene lub spiralizera. Kroimy paprykę w wąskie paski. Obieramy czosnek i kroimy cebulę w cienkie talarki. Siekamy drobno papryczkę chili i kolendrę.

Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i rozgnieciony czosnek i smażymy na dużym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy kapustę, paprykę i marchewką, smażymy cały czas mieszając. Po około 5- 6 minutach, kiedy warzywa lekko się zblanszują, ale nadal będą chrupiące, dorzucamy cukinię, chili i sos. Smażymy jeszcze ok. 1 minutę dokładnie wszystko mieszając.

Podajemy posypane świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.

Jeśli chcemy podać makaron z dodatkiem mięsa lub tofu- musimy usmażyć je równolegle na oddzielnej patelni.

Smacznego!

 

Cukiniowy makaron chow mein

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności