Od dawna uwielbiam pieczone warzywa. Można je podawać na gorąco, na zimno, jako dodatek lub samodzielne danie. Pieczenie wydobywa z nich najgłębsze smaki i sprawia, że po wymieszaniu kilku rodzajów warzyw, każde zachowuje swój odrębny smak. Dlatego tak świetnie nadają się na sałatkę. Moja pierwsza, uwielbiana przez wszystkich przyjaciół Sałatka z pieczonych warzyw trochę mi się już znudziła i tak oto powstała Sałatka z rukolą i pieczonymi warzywami.
Danie jest bardzo proste, choć wymaga trochę wysiłku. Najwięcej czasu zajmuje obieranie i pieczenie warzyw, szczególnie, że trzeba je piec partiami, żeby dobrze się upiekły i zrumieniły, a nie zaparzyły w piekarniku.
Sałatka jest przepyszna, kolorowa i bardzo pożywna, dlatego naprawdę warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie. Wspaniale nadaje się na przystawkę, lunch lub na imprezę. Polecam !