SAŁATKA Z RUKOLĄ I PIECZONYMI WARZYWAMI

by Anna
Sałatka z rukolą i pieczonymi warzywami

Od dawna uwielbiam pieczone warzywa. Można je podawać na gorąco, na zimno, jako dodatek lub samodzielne danie. Pieczenie wydobywa z nich najgłębsze smaki i sprawia, że po wymieszaniu kilku rodzajów warzyw, każde zachowuje swój odrębny smak. Dlatego tak świetnie nadają się na sałatkę. Moja pierwsza, uwielbiana przez wszystkich przyjaciół Sałatka z pieczonych warzyw trochę mi się już znudziła i tak oto powstała Sałatka z rukolą i pieczonymi warzywami.

Danie jest bardzo proste, choć wymaga trochę wysiłku. Najwięcej czasu zajmuje obieranie i pieczenie warzyw, szczególnie, że trzeba je piec partiami, żeby dobrze się upiekły i zrumieniły, a nie zaparzyły w piekarniku.

Sałatka jest przepyszna, kolorowa i bardzo pożywna, dlatego naprawdę warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie. Wspaniale nadaje się na przystawkę, lunch lub na imprezę. Polecam !

Sałatka z rukolą i pieczonymi warzywami

SAŁATKA Z RUKOLĄ I PIECZONYMI WARZYWAMI

Od dawna uwielbiam pieczone warzywa. Można je podawać na gorąco, na zimno, jako dodatek lub samodzielne danie. Pieczenie wydobywa z nich najgłębsze… Uncategorized SAŁATKA Z RUKOLĄ I PIECZONYMI WARZYWAMI European DRUKUJ
PORCJE: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1,5 kg marchewki

1 kg buraków

50 g rukoli

100 g orzechów włoskich

2 główki czosnku

oliwa z oliwek ok 200 ml

sok z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki musztardy dijon

1 płaska łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki chili extra hot

2 łyżki cukru trzcinowego

sól

PRZYGOTOWANIE

Podaję proporcję na dużą porcję, jeśli podajecie ją jako przekąskę wystarczy dla 8 osób, natomiast jeśli ma być jedną z kilku sałatek na przyjęciu to jest to porcja na ok 20 osób.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Obieramy marchewkę, buraki i czosnek. Marchewkę i buraki kroimy na spore kawałki (w zależności od wielkości na ćwiartki lub ósemki, ew. marchewki jeszcze na pół). Rozkładamy warzywa na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Układamy je tak, żeby kawałki do siebie nie przylegały i nie leżały jeden na drugim. Skrapiamy warzywa oliwą i lekko solimy, mieszamy je tak, żeby oliwa pokryła kawałki z każdej strony.  Pieczemy ok 40 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

Obrany czosnek wkładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy oliwą tak, aby czosnek był całkowicie pokryty. Zakrywamy szczelnie folia aluminiową i pieczemy ok 1 godziny.

Niestety warzywa nie zmieszczą się wszystkie na raz w piekarniku, proces trzeba powtarzać kilka razy. Żeby to usprawnić piekę na raz dwie blachy na najwyższym i najniższym poziomie (zmieniam je miejscami w połowie pieczenia) a na środku ustawiam naczynie z czosnkiem.

Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie, kiedy lekko się zrumienią dodajemy trochę soli, chili i 2 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy orzechy, aż pokryją się karmelem.

Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z pół łyżeczki soli, miodem i sokiem z cytryny, na koniec dodajemy 2-3 łyżki oliwy, w której piekł się czosnek. Mieszamy.

Kiedy warzywa ostygną mieszamy je z odcedzonym czosnkiem i rukolą, polewamy sosem i posypujemy lekko pokruszonymi, karmelizowanymi orzechami.

UWAGA: Oliwę, która zostanie po pieczeniu czosnku przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Świetnie nadaje się jako dodatek do innych dań: sałatek, makaronów, zup etc.

 

Sałatka z rukolą i pieczonymi warzywami

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności