Niedzielne śniadanie, nigdzie nam się nie śpieszy, mamy chwilę dla siebie i ochotę na coś innego. To czas na tosty z batata z jajkiem i awokado. Danie wygląda imponująco, jeszcze lepiej smakuje, a przygotowanie wcale nie zajmuje bardzo dużo czasu.
Uwielbiam jajka po benedyktyńsku, ale po hedonistycznych wakacjach staram się jeść trochę bardziej dietetycznie. Tosty z batata z jakiem i awokado są wynikiem poszukiwań czegoś, co byłoby równie smaczne i pożywne, ale nie tak ciężkie. Grzanki wymieniłam na batata, dodałam awokado, a sos holenderski zastąpiłam lekkim sosem majonezowo-limonkowym, który fajnie dopełnia całość. Na wierzchu szczypiorek i kolendra – samo zdrowie, wypróbujcie koniecznie!
6 komentarzy
Dziękuję za przepisy i bardzo fajną stronę. Mam pytanie, czy w tym przepisie piekarnik należy ustawić na termoobieg czy same grzałki góra/dół?
Bardzo dziękuję :). Jeśli chodzi o pieczenie batata, to ustawiłam grzałki góra/dół, a blachę wkładam na najwyższy poziom.
To jest przepyszne! Zrobiłam! Wszyscy domownicy wniebowzieci. Ja odleciałam😊 dziękuję! Poproszę o więcej
Bardzo dziekuję 🙂
jestem chyba psychofanką tego bloga. zrobiłam, fantastyczne, potomstwo zachwycone
Dla takich komentarzy warto pisać bloga 🙂 Bardzo dziekuję. Proszę spróbować zupę z batatów !