TOSTY Z BATATA Z JAJKIEM I AWOKADO

by Anna

Niedzielne śniadanie, nigdzie nam się nie śpieszy, mamy chwilę dla siebie i ochotę na coś innego. To czas na tosty z batata z jajkiem i awokado. Danie wygląda imponująco, jeszcze lepiej smakuje, a przygotowanie wcale nie zajmuje bardzo dużo czasu.

Uwielbiam jajka po benedyktyńsku, ale po hedonistycznych wakacjach staram się jeść trochę bardziej dietetycznie.  Tosty z batata z jakiem i awokado są wynikiem poszukiwań czegoś, co byłoby równie smaczne i pożywne, ale nie tak ciężkie. Grzanki wymieniłam na batata, dodałam awokado, a sos holenderski zastąpiłam lekkim sosem majonezowo-limonkowym, który fajnie dopełnia całość. Na wierzchu szczypiorek i kolendra – samo zdrowie, wypróbujcie koniecznie!

TOSTY Z BATATA Z JAJKIEM I AWOKADO

Niedzielne śniadanie, nigdzie nam się nie śpieszy, mamy chwilę dla siebie i ochotę na coś innego. To czas na tosty z batata… Uncategorized TOSTY Z BATATA Z JAJKIEM I AWOKADO European DRUKUJ
PORCJE: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 duży batat

1 awokado

4 jajka

1 łyżka oliwy

2 płaskie łyżki majonezu

1/2 łyżeczki musztardy dijon

2-3 łyżki soku z limonki

sól i pieprz

szczypiorek dymka

kolendra

PRZYGOTOWANIE

Kroimy batata na cienkie plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i lekko solimy. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Wstawiamy blachę na najwyższą półkę. Pieczemy bataty 10-15 minut, aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Kiedy będą gotowe, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku, żeby nie ostygły.

W tym czasie obieramy i rozgniatamy w misce awokado, doprawiamy solą i pieprzem.

Siekamy szczypiorek i kolendrę.

Przygotowujemy sos, mieszamy majonez z musztardą dijon, dodajemy sok z limonki i doprawiamy solą.

Wstawiamy niewielki garnek z wodą. Kiedy woda się zagotuje wbijamy jajko do małej miseczki, mieszamy łyżką wodę w garnku tak, żeby powstał wir i wówczas wkładamy do wody miseczkę z jajkiem delikatnie je wylewając. Chodzi o to, żeby jajko się nie roztrzepało. Gotujemy jajko ok 2,5 - 3 minuty. Następnie wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Zanim zaczniemy gotować jajka przygotowujemy talerz. Kładziemy plaster batata, pokrywamy go pastą z awokado. Kiedy jajko będzie gotowe kładziemy je na wierzchu, polewamy odrobiną sosu i posypujemy szczypiorkiem i kolendrą.  Od razu podajemy.

Powtarzamy te czynność z pozostałymi jajkami.

Smacznego 🙂

Tosty batata z jajkiem i awokadoTosty z batata z jajkiem i awokadoTosty z batata z jajkiem i awokado

ZOBACZ TAKŻE

6 komentarzy

Bożena 13 września 2020 - 10:34

Dziękuję za przepisy i bardzo fajną stronę. Mam pytanie, czy w tym przepisie piekarnik należy ustawić na termoobieg czy same grzałki góra/dół?

Gotowe
Anna 13 września 2020 - 14:53

Bardzo dziękuję :). Jeśli chodzi o pieczenie batata, to ustawiłam grzałki góra/dół, a blachę wkładam na najwyższy poziom.

Gotowe
Małgosia 3 listopada 2020 - 18:59

To jest przepyszne! Zrobiłam! Wszyscy domownicy wniebowzieci. Ja odleciałam😊 dziękuję! Poproszę o więcej

Gotowe
Anna 4 listopada 2020 - 20:14

Bardzo dziekuję 🙂

Gotowe
Nika 2 grudnia 2020 - 13:40

jestem chyba psychofanką tego bloga. zrobiłam, fantastyczne, potomstwo zachwycone

Gotowe
Anna 2 grudnia 2020 - 18:59

Dla takich komentarzy warto pisać bloga 🙂 Bardzo dziekuję. Proszę spróbować zupę z batatów !

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności