PAPPARDELLE Z CUKINIĄ

by Anna
Pappadelle z cukinią

Dzisiaj ekspresowe, super proste danie dla zapracowanych lub leniwych – pappardelle z cukinią.

Kiedy moje dzieci były małe, a ja strasznie umęczona, robiłam to danie przynajmniej raz w tygodniu. Chyba trochę przesadziłam. Musieliśmy zrobić sobie przerwę, by na nowo odkryć smak i urok tego makaronu. Kiedy przyrządziłam pappardelle z cukinią po dłuższej przerwie, wszyscy domownicy byli zachwyceni.

Uwielbiam jajeczny makaron pappardelle i uważam, że świetnie komponuje się z sosem z cukinii. Szerokie kluski, cienkie paski cukinii i kawałki suszonych pomidorów tworzą zgrabną kompozycję. Oczywiście typ makaronu nie jest obowiązkowy i możecie go zastąpić innym, który lubicie lub macie pod ręką.

Smacznego!

Pappadelle z cukinią

PAPPARDELLE Z CUKINIĄ

Dzisiaj ekspresowe, super proste danie dla zapracowanych lub leniwych – pappardelle z cukinią. Kiedy moje dzieci były małe, a ja strasznie umęczona,… Uncategorized PAPPARDELLE Z CUKINIĄ European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

400 g makaronu pappardelle lub innego

3 małe cukinie

4 duże ząbki czosnku

1 papryczka chili

3 łyżki oliwy

1/2 słoika suszonych pomidorów

40 g startego parmezanu

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Myjemy cukinie i ścieramy je na grubej tarce. Wrzucamy na sitko, posypujemy solą, delikatnie mieszamy i odstawiamy. Czekamy ok. 30 min, aż cukinia puści sok.

Wstawiamy wodę na makaron.

Obieramy czosnek. Papryczkę chili przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy ją na drobne kawałki.  Kroimy w drobną kostkę suszone pomidory.

Kiedy mamy wszystko przygotowane wrzucamy makaron na wrzątek i gotujemy wg instrukcji.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku i chili. Smażymy 2-3 minuty, uważając, żeby nie przypalić czosnku. Wrzucamy startą cukinię i smażymy ją na dużym ogniu ok. 5 minut. Dorzucamy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze minutę.

Odcedzamy makaron, mieszamy go z sosem i od razu podajemy posypany startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Pappardelle z cukinią

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności