ZUPA Z PSTRĄGA

by Anna
Zupa z pstrąga

Dziś kolejna rybna propozycja na moim blogu- tym razem zupa z pstrąga.

Jestem absolutną fanką zup rybnych w każdej postaci. Nie ma znaczenia czy są one czyste, z pomidorami, warzywami czy śmietaną. Kaszubskie, anglosaskie, orientalne czy śródziemnomorskie – każda jest są moją wielką miłością, no może poza chudym rosołem z łososia serwowanym w nadmorskich smażalniach ;). Dlatego gdziekolwiek jestem, muszę przetestować wszystkie miejsca i zrobić swój własny ranking. Do tej pory nad Bałtykiem zdecydowanie prowadziła pikantna zupa z Maszoperii. Co prawda nie byłam na Helu już dwa lata, ale mam nadzieję, że nic się nie zmieniło. Ciekawa jestem czy macie swoje typy?

Jak już kilkakrotnie wspominałam, lubię eksperymentować i bawić się w kuchni. Mieszać ze sobą różne smaki. W związku z tym postanowiłam zaszaleć w jakże bliskim mi temacie zup rybnych. Tym razem naprawdę namieszałam 😉 Orientalne aromaty, słodka śmietanka oraz surowy i wędzony pstrąg. Czy to nie za dużo szczęścia? Moim zdanie w sam raz – oto moja zupa z pstrąga – spróbujcie i sami oceńcie.

Zupa jest lekka i pożywna, jeśli jesteście bardzo głodni i chcecie, żeby była bardziej kaloryczna można dodać do niej makaron ryżowy lub sojowy. Kolendra jest oczywiście opcjonalna- można zastąpić ją natką pietruszki, jeśli ktoś nienawidzi. Ja uwielbiam kolendrę i mogłabym ja dodawać właściwie do wszystkiego.

Zapraszam serdecznie i życzę smacznego!!!


Zupa z pstraga

Zupa z pstrąga

ZUPA Z PSTRĄGA

Dziś kolejna rybna propozycja na moim blogu- tym razem zupa z pstrąga. Jestem absolutną fanką zup rybnych w każdej postaci. Nie ma… Uncategorized ZUPA Z PSTRĄGA European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

3 duże surowe pstrągi

1 wędzony pstrąg

duża włoszczyzna

3 gwiazdy anyżu

1 kawałek kory cynamonowej

1 opakowanie selera naciowego (3-4 łodygi odkładamy)

1 duży por

3 marchewki

2 łyżki oleju do smażenia

200 ml śmietanki kremówki 30%

1 mała papryczka chili

3 ząbki czosnku

2 limonki oraz skórka otarta z jednej limonki

2 łyżki sosu rybnego

sól i pieprz

1 pęczek kolendry do podania

ew.  200 g makaronu ryżowego lub sojowego

PRZYGOTOWANIE

Oczyszczamy surowe pstrągi z łusek (skrobiemy nożem od ogona w stronę głowy), usuwamy oczy i oskrzela i dokładnie je myjemy w zimnej wodzie. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy obraną włoszczyznę oraz seler naciowy- zostawiamy 3-4 łodygi selera.  Zalewamy wszystko zimną wodę, dodajemy gwiazdki anyżu i korę cynamonową, dusimy na małym ogniu ok. 2 godziny.

Kiedy wywar będzie gotowy przecedzamy go. Wyrzucamy włoszczyznę i przyprawy, a rybę obieramy z ości i dodajemy mięso do zupy.

Obieramy marchewkę i kroimy ją na pół a potem na cienkie plasterki. Łodygi selera naciowego oraz pora kroimy w cienkie talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wyciskamy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy na średnim ogniu kilka minut i wrzucamy do zupy.

Dodajemy śmietankę i posiekaną w drobne plasterki papryczkę chili. Przyprawiamy zupę sosem rybnym, solą i pieprzem. Dodajemy sok i skórkę otartą z 1 limonki.

Na koniec siekamy kolendrę, kroimy drugą limonkę na ósemki i obieramy z ości wędzonego pstrąga.

Nalewamy gorącą zupę do miseczek, na wierzchu każdej porcji kładziemy spory kawałek wędzonego pstrąga, po 2 ósemki limonki i całość posypujemy kolendrą (ew. natką pietruszki).

Jeśli chcemy wersję bardziej kaloryczną, możemy też dodać do zupy makaron ryżowy lub sojowy ugotowany zgodnie z instrukcja na opakowaniu - ilość wg. uznania.

Smacznego!!!

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności