BAKŁAŻANY PO CHIŃSKU

by Anna
Bakłażany po chińsku

Bakłażany po chińsku to klasyk. Niegdyś chodziło się na nie do Blissa na Mariensztacie- chyba nigdzie w Polsce nie jadłam lepszych. Muszę się jednak przyznać, że bardzo dawno tam nie byłam i nie wiem, czy trzymają poziom. W karcie mają dwie pozycje z jajkami i z wieprzowiną. Dałabym sobie głowę uciąć, że te, które tak bardzo mi tam kiedyś smakowały, były wegetariańskie…

Oryginalne chińskie przepisy na to słynne danie zawierają mieloną wieprzowinę. Nie jestem wegetarianką, ale bardzo rzadko jadam mięso. Jeśli tylko to możliwe, staram się go unikać. Są potrawy, w których brak mięsa jest dotkliwy (dla mięsożerców oczywiście). Natomiast bakłażan jest warzywem, które moim zdaniem, absolutnie nie wymaga mięsnego akompaniamentu. Przypomina mięso i świetnie je zastępuje.

Bakłażany po chińsku w moim wydaniu są wegańskie i przepyszne. Niestety nie są dietetyczne, ale ich smak absolutnie wynagrodzi tych kilkanaście dodatkowych kalorii 😉

Potrawę można serwować jako danie główne z ryżem basmati lub jaśminowym, ew. jako zakąskę – solo. Jest przepyszna na gorąco i na zimno, można ją odgrzewać. Po prostu ideał 🙂
Bakłażany po chińsku
Bakłażany po chińsku

Bakłażany po chińsku

BAKŁAŻANY PO CHIŃSKU

Bakłażany po chińsku to klasyk. Niegdyś chodziło się na nie do Blissa na Mariensztacie- chyba nigdzie w Polsce nie jadłam lepszych. Muszę… Uncategorized BAKŁAŻANY PO CHIŃSKU European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

4 bakłażany (średniej wielkości)

imbir- ok 4 cm

4 duże ząbki czosnku

1 bardzo ostra papryczka chili (ew. dwie jeśli lubisz HOT)

2 czubate łyżki pasty Black Bean Garlic Sauce (można dostać w sklepach z orientalną żywnością)

pęczek dymki

4 czubate łyżki skrobi kukurydzianej (corn starch)

sól

SOS :

4 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki octu ryżowego

2 łyżki skrobi kukurydzianej (corn starch)

150 ml wody

2 łyżki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki soli

 

ew. 200 g ryżu basmati lub jaśminowego

PRZYGOTOWANIE

Kroimy bakłażana na pół, wcześniej odkrawając końcówki. Każdą połówkę kroimy na połówkę i potem na 4 kawałki w poprzek (poniżej zdjęcia instruktarzowe). Następnie wrzucamy warzywa do dużej miski wsypujemy 2-3 łyżki soli i zalewamy zimną wodą. Przykrywamy czymś ciężkim, żeby wszystkie kawałki były zanurzone w solance. Moczymy pół godziny. W połowie moczenia mieszamy.

Po pół godziny odlewamy wodę i odsączamy bakłażany.  Osuszamy je na ścierce lub ręczniku kuchennym.  Następnie przerzucamy je do dużej miski, dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy - tak, żeby wszystkie kawałki zostały pokryte.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy bakłażana partiami. Kiedy dobrze się zrumieni przerzucamy na durszlak i smażymy kolejne kawałki. Zostawiamy zrumienione kawałki na sitku, żeby odcedzić zbędny tłuszcz.

Obieramy czosnek i imbir i kroimy je na bardzo drobne kawałki. Siekamy również papryczkę chili. Siekamy dymkę, oddzielnie białą i zieloną cześć.

W misce mieszamy składniki na sos do smażenia: sosy sojowe, ocet, cukier, sól, wodę i skrobię kukurydzianą.

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju.  Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek, chili, imbir i biała część dymki. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy 2 czubate łyżki pasty black bean garlic sauce  i po minucie wlewamy przygotowany wcześniej sos ze skrobią kukurydzianą. Mieszamy. Po 2-3 minutach, kiedy sos zacznie gęstnieć, dodajemy bakłażana, mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekaną zieloną część dymki.

Podajemy z ryżem lub bez, na gorąco lub zimno- trudno mi się zdecydować która opcja lepsza 🙂

 

 

ZOBACZ TAKŻE

6 komentarzy

Aneta 28 lutego 2021 - 16:39

Zgubiłam się, kiedy dodajemy black bean garlic sause. Razem z sosem?

Gotowe
Anna 1 marca 2021 - 20:51

Dziękuję za uwagę, już poprawiłam. Pastę black bean garlic dodajemy do smażonego czosnku i imbiru, zaraz potem dodajemy sos z dodatkiem skrobi kukurydzianej.

Gotowe
Aneta 7 marca 2021 - 19:13

Dzięki! Zrobiłam tak intuicyjnie. Przepis jest świetny. Smak, który pamiętam z Chin. Rodzina zachwycona. Pozdrawiam serdecznie!

Gotowe
Anna 14 marca 2021 - 14:14

Bardzo dziękuję 🙂

Gotowe
Aleksandra 4 lutego 2024 - 14:01

Pyszny przepis. Dziekuje:)

Gotowe
Anna 5 lutego 2024 - 09:39

Bardzo dziękuję.

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności