POMIDOROWE PĘCZAKOTTO Z FETĄ

by Anna
Pomidorowe pęczakotto z fetą

Pomysł na pomidorowe pęczakotto z fetą pochodzi z książki Jerozolima Ottolenghiego. Choć na ogół nie poprawiam po mistrzu 😉 tym razem zmieniłam kilka szczegółów i zrobiłam wersję bardziej pikantną.

Potrawa jest zdecydowanie mniej wymagająca niż risotto, nie można jej sknocić. Jest też na pewno zdrowsza i bardziej fit. Oczywiście jeśli miałabym wybierać, włoskie risotto zawsze będzie na pierwszym miejscu i nic go nie zastąpi. Jednakże pomidorowe pęczakotto z fetą jest bardzo fajnym pomyłem na pyszny wegetariański posiłek. Podajemy je z fetą i prażonym kminkiem (opcjonalnie). W wersji wegańskiej można oczywiście pominąć ser.

Zapraszam!

Pomidorowe pęczakotto z fetą

POMIDOROWE PĘCZAKOTTO Z FETĄ

Pomysł na pomidorowe pęczakotto z fetą pochodzi z książki Jerozolima Ottolenghiego. Choć na ogół nie poprawiam po mistrzu 😉 tym razem zmieniłam… Uncategorized POMIDOROWE PĘCZAKOTTO Z FETĄ European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

200 g pęczaku

łyżka masła

2 łyżki oliwy

2 łodygi selera naciowego

2 szalotki lub 1 cebula mała cukrowa

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka zataru (można pominąć)

1 liść laurowy

sól

1/2 łyżeczki płatków chili (ew. więcej wg upodobań)

skórka otarta z 1 cytryny

400 g pomidorów z puszki lub 500 g świeżych (w sezonie)

600 ml bulionu warzywnego (lub 4 łyżki suszonej włoszczyzny i woda)

300 ml passaty pomidorowej

1 łyżka nasion kminku

100 g sera feta

świeże oregano lub kolendra do podania

PRZYGOTOWANIE

Jeśli nie mamy gotowego bulionu warzywnego , musimy go przygotować. W małym garnku zalewamy suszoną włoszczyznę wodą i gotujemy ok. 15- 20 minut. Odcedzamy włoszczyznę i wyrzucamy (ja daję psu).

Płuczemy pęczak i zostawiamy na sitku, żeby odciekł.

Siekamy drobno cebulę i czosnek. Seler naciowy kroimy w cienkie talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy cebulę, czosnek i seler. Smażymy na średnim ogniu kilka minut. Następnie dodajemy pęczak oraz przyprawy: chili, paprykę wędzoną, zatar,1/4 łyżeczki soli, listek laurowy i skórkę z cytryny. Wrzucamy posiekane pomidory, pulpę pomidorową oraz bulion. Doprowadzamy danie do wrzenia, zmniejszamy i dusimy ok. 45 minut często mieszając.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą. Pamiętajmy, żeby nie przesadzić, gdyż będziemy dodawać do dania słony ser.

Na suchej patelni prażymy ziarna kminku, a następnie rozgniatamy je lekko w moździerzu. Siekamy kolendrę lub oregano.

Danie jest gotowe, kiedy pęczak zaabsorbuje płyn i będzie miękki.

Pęczakotto podajemy posypane pokruszoną fetą, kminkiem i świeżymi ziołami. Można je dodatkowo ozdobić listkiem selera naciowego.

Pomidorowe pęczakotto z fetą Pomidorowe pęczakotto z fetą

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności