BATATY ZAPIEKANE Z FASOLĄ I JALAPENO

by Anna
Bataty zapiekane z fasolą i jalapeno

Bataty zapiekane z fasolą i jalapeno to przepis z cyklu pogotowie ratunkowe. Idealne gdy nie chce Wam się ślęczeć w kuchni, a właśnie wprosili się znajomi na piwo. Niby można zamówić pizzę, ale to takie banalne 😉 Wystarczy wyskoczyć po kilka składników i do dzieła. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu- najdłużej trwa samo pieczenie batatów.

Danie jest przepyszne i robi wrażenie. W zależności od upodobań możemy zrobić wersję łagodną, pikantną i super ostrą. Dla wielbicieli junk food dajmy duuużo sera 🙂 I to jest właśnie najpiękniejsze, że można je komponować według własnych preferencji.

Przygotowując bataty zapiekane z fasolą i jalapeno inspirowałam się kuchnią meksykańską. Bardzo lubię te smaki. Marzyło mi się coś słodko-ostrego z dodatkiem ciągnącego, słonego sera. Udało mi się zaspokoić moje żądze. Wyszło zacne danko, znakomite do piwa lub mrożonej zielonej herbaty.

Polecam!

Bataty zapiekane z fasola i jalapeno

SKŁADNIKI

4 średnie bataty

oliwa do pieczenia

1 puszka czerwonej fasoli

marynowana papryka jalapeno - ok. 8 łyżek (lub więcej, w zależności od upodobań)

240 g sera cheddar

Sos:

100 g jogurtu greckiego

1 łyżeczka miodu lub 1 łyżka syropu klonowego

1 limonka (sok)

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

sól i pieprz

kolendra (1 doniczka)

PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Myjemy dokładnie bataty, nie obieramy ich ze skóry. Przekrawamy je na pół. Każdą połówkę nacinamy w kratkę (jak na zdjęciu poniżej). Układamy bataty na blasze pokrytej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy tak, żeby warzywa były pokryte tłuszczem w każdym miejscu.

Pieczemy bataty ok. 20 minut, aż będą miękkie. Wyjmujemy z pieca.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy bataty (można użyć kilku małych naczyń- oddzielnie na każdą porcję). Dodajemy czerwoną fasolę i kawałki jalapeno. Na wierzchu posypujemy wszystko tartym serem cheddar.

Wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z miodem lub syropem klonowym, dodajemy cayenne , sok z limonki i doprawiamy do smaku solą.

Kiedy bataty się zapieką, podajemy je polane sosem limonkowym i posypane kolendrą - jak ktoś nie lubi, pomija zioło 🙂

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

3 komentarze

Nika 7 marca 2021 - 16:42

świetne! szybkie, pyszne i sycące

Gotowe
Marta 3 kwietnia 2021 - 14:58

potwierdzam! Zrobiłam i pycha!

Gotowe
Anna 3 kwietnia 2021 - 22:20

Bardzo się cieszę 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności