TARTA CYTRYNOWA

by Anna
Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa dzieli ludzi. Jedni ją uwielbiają, innym zupełnie nie odpowiada ten smak. Ja zaliczam się do pierwszej grupy, choć nie jestem wielką wielbicielką słodkości. Połączenie delikatnego kruchego ciasta z miękkim, kwaskowatym wypełnieniem jest dla mnie idealne.

Tarte au citron to jeden z najbardziej kapryśnych wypieków jaki znam.  Robiłam ją dziesiątki razy, a tylko kilka razy wyszła idealnie.  Nie zrażajcie się. Po pierwsze: nawet daleka od ideału tarta cytrynowa nadaje się do podania i jest przepyszna. Goście zawsze śmiali się ze mnie, gdy mówiłam, że tarta się nie udała. Mówili, że może to dobrze, bo gdyby się udała musieliby zjeść całą. Po drugie: przeanalizowałam dokładnie proces powstawania tarty i już wiem jak ostrzec Was przed wpadkami. Dlatego bardzo polecam idealny przepis na idealna tartę !

Tarta cytrynowa

TARTA CYTRYNOWA

Tarta cytrynowa dzieli ludzi. Jedni ją uwielbiają, innym zupełnie nie odpowiada ten smak. Ja zaliczam się do pierwszej grupy, choć nie jestem… Uncategorized TARTA CYTRYNOWA European DRUKUJ
PORCJE: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

kruche ciasto:

200 g mąki pszennej

135 g masła

65 g cukru pudru

1 żółtko

Nadzienie:

2 jajka

180 g cukru

sok z 1 dużej cytryny

100 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE

Najważniejsza zasada: wszystkie składniki do nadzienia muszą być w temperaturze pokojowej w przeciwnym przypadku masa się zetnie. Dlatego na 2-3 godziny przed przygotowaniem tarty wyjmujemy z lodówki jajka i cytryny, rozpuszczamy masło na małym ogniu i zostawiamy do wystygnięcia.

Robimy kruche ciasto. Mieszamy mąkę, żółtko, przesiany przez sito cukier puder (żeby nie miał grudek) oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy ciasto, ręcznie lub w malakserze. Zawijamy wyrobione ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Tortownicę lub formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta, formujemy boki. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy znów do lodówki na ok. 30-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wkładamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, żeby ostygło.

Przygotowujemy nadzienie. Miksujemy jajka z cukrem na gładką puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy rozpuszczone masło i sok z cytryny.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C . Wylewamy masę na ostudzona tartę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Nie zwiększamy gazu (to błąd, który popełniałam kilka razy chcąc przyśpieszyć proces).  Sprawdzamy czy masa się ścięła poruszając lekko tortownicą. Jeśli masa nadal jest płynna pieczemy jeszcze kilka minut.

Podajemy ostudzoną i czekamy na zachwyty 🙂

Najlepsza następnego dnia, ale rzadko zostaje.

Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności