TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM

by Anna

Tarta z karmelizowanym czosnkiem pochodzi z mojej ulubionej książki Obfitość Ottolenghiego.  Robiłam ją już wielokrotnie i za każdym udało mi się zachwycić gości.  W oryginale tarta jest na cieście francuskim, ja wymiennie używam ciasta francuskiego i kruchego. Nie mogę się zdecydować, która wersja bardziej mi smakuje. W związku z tym, proponuję oba warianty do wyboru.

Połączenie słodkiego czosnku ze słonym serem kozim jest wyjątkowe, a dodatek śmietanki sprawia, że farsz jest kremowy i delikatny. Zmieniłam odrobinę proporcje, moja tarta jest nieco słodsza niż oryginał. Spróbujcie koniecznie, jestem bardzo ciekawa jakie ciasto wybierzecie.

tarta z karmelizowanym czosnkiem

TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM

Tarta z karmelizowanym czosnkiem pochodzi z mojej ulubionej książki Obfitość Ottolenghiego.  Robiłam ją już wielokrotnie i za każdym udało mi się zachwycić… Uncategorized TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

200 g maki pszennej

100 g masła

2-3 łyżki wody

lub 375 g ciasta francuskiego

3 główki czosnku

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy

220 ml wody

3 płaskie łyżki cukru

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

120 g miękkiego twarogu koziego

120 g twardego sera koziego

2 jajka

100 ml śmietanki kremówki

100 ml śmietany 18 %

sól

świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy ciasto.

Wariant 1 -  wyrabiamy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, dając 2-3 łyżki wody. Można zrobić to w malakserze, wówczas zajmie to kilka minut. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy oliwą. Wykładamy ją cienką warstwą ciasta, formujemy boki o wysokości ok 1,5 cm. Dziurkujemy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się zrumieni.

Wariant 2 - przygotowujemy płytką formę do tart z ruchomym dnem i falistym brzegiem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim, dociskamy ciasto do dna i ścianek.  Na wierzchu kładziemy krążek papieru do pieczenia i obciążamy go sucha fasolą (po upieczeniu ciasta przechowuję fasolę w słoiku i używam do kolejnych wypieków).  Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 20 minut, następnie zdejmujemy obciążniki oraz papier i pieczemy ciasto jeszcze 5-10 minut, aż delikatnie się zrumieni.

Przygotowujemy karmelizowany czosnek. Obieramy czosnek wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i blanszujemy na małym ogniu 3 minuty. Następnie odsączamy czosnek i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, smażymy na dużym ogniu 2 minuty. Dodajemy ocet balsamiczny i wodę, zagotowujemy.  Zmniejszamy gaz do minimum i dusimy czosnek 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier  i zioła ( rozmaryn i tymianek) i dalej dusimy. Cały czas pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił, mieszamy, zwiększamy i zmniejszamy gaz. Czosnek będzie gotowy kiedy większość płynu odparuje , a ząbki czosnku pięknie się zrumienią i pokryją brązowym karmelem.

Na podpieczonym cieście rozkładamy oba rodzaje koziego sera, a na nich czosnek wraz z karmelowy syropem. W misce ubijamy trzepaczka śmietanę, kremówkę i jajka, doprawiamy masę solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wypełniamy nią tartę tak, żeby nie pokryła całkowicie czosnku i nie wyszła poza brzegi ciasta.

Pieczemy tartę w temperaturze 160 stopni C przez ok. 35-45 minut, aż farsz stężeje i lekko się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika zastawiamy tartę na 10 minut, by nieco przestygła. Podajemy ciepłą.

Tartę można zrobić wcześniej i odgrzać w piekarniku.

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności