ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZY

by Anna
Śledzie z żurawiną i skórką pomarańczy

Te śledzie mi się przyśniły. Serio. Nie wiem, czy to znaczy, że coś ze mną nie tak, skoro śnię o śledziach zamiast o zmysłowych mężczyznach, podróżach czy lataniu…ale taka jest prawda. Przyśniły mi się śledzie z żurawiną i skórką pomarańczy, w dodatku w okresie przedświątecznym. Uznałam, że to znak, nie miałam wyjścia, musiałam je zrobić 🙂

Efekt jest bardzo ciekawy, wyszło delikatne i bardzo subtelne danie. Połączenie słodko-kwaśnej żurawiany z gorzką nutą skórki pomarańczy daje potrawie wyrafinowany i bardzo świąteczny smak. I do tego jeszcze aromat brandy. Wszystko razem stanowi fajną, moim zdaniem spójną kompozycję

Śledzie z żurawiną i skórką pomarańczy są zupełnym przeciwieństwem śledzi z marynowanym imbirem, które wielu osobom bardzo przypadły do gustu. Nie wiem, czy zadowolą zwolenników zdecydowanych smaków. Myślę jednak, że warto je wypróbować, będą ciekawą, nową pozycją na wigilijnym stole.

Śledzie z żurawiną i skórką pomarańczy

ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZY

Te śledzie mi się przyśniły. Serio. Nie wiem, czy to znaczy, że coś ze mną nie tak, skoro śnię o śledziach zamiast… Uncategorized ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZY European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

400 g płatów śledziowych

80 g suszonej żurawiny

1 średniej wielkości cebula

50 ml koniaku lub brandy plus 1 łyżka do marynaty

skórka otarta z 2 pomarańczy

sok z połowy pomarańczy

1 łyżka octu jabłkowego (może być też biały ocet winny)

5 łyżek oleju słonecznikowego (lub innego o neutralnym smaku)

PRZYGOTOWANIE

Potrawę należy zacząć przygotować minimum 2 dni przed podaniem.

Dzień pierwszy- kroimy żurawinę na połówki i zalewamy 50 ml koniaku lub brandy i zostawiamy na noc, żeby owoce wchłonęły alkohol.

Dzień drugi- moczymy śledzie w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od stopnia nasolenia płatów. Ostatnio używam litewskich śledzi lekko solonych, wówczas moczę je ok. 1 godzinę (zmieniając wodę w połowie moczenia).

Wyjmujemy śledzie z wody, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w kawałki o szerokości ok. 2,5 cm.

Obieramy i siekamy cebulę w drobna kostkę. Ocieramy skórkę z pomarańczy.

W słoiku na dnie układamy warstwę cebuli, na niej kładziemy żurawinę i posypujemy ją otarta skórka z pomarańczy, następnie układamy kawałki śledzia. Potem układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu pokrywamy śledzie warstwą dodatków.

W miseczce mieszamy sok wyciśnięty z pomarańczy, ocet, brandy, które zostało po namoczeniu żurawiny (możemy dodać dodatkową łyżkę alkoholu) i olej. Zalewamy śledzie marynatą.

Wkładamy słoik do lodówki na minimum 1 dobę.

Śledzie można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Smacznego!

 

Śledzie z żurawiną i skórka pomarańczy

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności