ŚLEDZIE Z MARYNOWANYM IMBIREM

by Anna
Śledzie z marynowanym imbirem

Bardzo lubię eksperymenty kulinarne. Mimo, że uwielbiam słynne śledzie mojej mamy oraz przepyszne tradycyjne śledzie mojej teściowej, marzył mi się jakiś nowy pomysł. Tak powstały śledzie z marynowanym imbirem.

Przepis jest bardzo prosty i zaskakująco pyszny. Miałam obawy, czy orientalne smaki nie zabiją śledzia w śledziu 😉 . Nic podobnego, wszystko bardzo fajnie się połączyło, słodko-ostry imbir i słona ryba to bardzo przyjemna kompozycja. Naprawdę jestem zadowolona i bez wstydu dzielę się z Wami tym przepisem.

Śledzie z marynowanym imbirem mogą być przygotowane dzień przed spożyciem, choć już po kilku godzinach marynowania są bardzo dobre. Można je przechowywać w lodówce przez dwa dni, potem tracą swoje walory smakowe. Najlepsze są na drugi i trzeci dzień po zrobieniu.

Podaję proporcję na 1 paczkę śledzi (400 g), z której wychodzi ok. połowa litrowego słoika potrawy.

Śledzie z marynowanym imbirem

ŚLEDZIE Z MARYNOWANYM IMBIREM

Bardzo lubię eksperymenty kulinarne. Mimo, że uwielbiam słynne śledzie mojej mamy oraz przepyszne tradycyjne śledzie mojej teściowej, marzył mi się jakiś nowy… Uncategorized ŚLEDZIE Z MARYNOWANYM IMBIREM European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

400 g płatów śledziowych

4 szalotki

90 g marynowanego imbiru (wybrałam różowy ze względów kolorystycznych)

2 łyżki sosu sojowego (najlepszy japoński, ale można go zastąpić zwykłym jasnym sosem sojowym, wtedy 3 łyżki)

2 łyżki syropu klonowego

sok z połowy limonki

skórka otarta z 1 limonki

2-3 paseczki ostrej papryczki chili

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. olej ryżowy)

1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu

kolendra do podania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Moczymy śledzie przez 2 godziny w zimniej wodzie, wymieniając wodę w połowie moczenia.

Osuszamy płaty przy pomocy ręcznika kuchennego i kroimy je na kawałki o szerokości ok. 2,5 cm.

Obieramy i kroimy drobno szalotkę, odsączamy imbir i kroimy go na nieco mniejsze kawałki.

Na dnie słoika wrzucamy pokrojoną 1 szalotkę i 1/4 imbiru, na wierzchu układamy warstwę kawałków śledzia, następnie kolejną szalotkę, imbir i znów śledzie itd.  Na wierzchu śledzie powinna pokryć warstwa szalotki i imbiru.

W miseczce mieszamy sos sojowy, syrop klonowy, olej, ocet oraz sok z limonki. Dodajemy otartą skórkę z limonki i papryczkę chili (jeśli nie lubisz pikantnych potrwa możesz pominąć chili, sam imbir daje daniu ostrość). Mieszamy i zalewamy śledzie marynatą. Chowamy słoik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą dobę.

Przed podaniem możemy posypać śledzie świeżą kolendrą (opcjonalnie).

Śledzie z marynowanym imbiremŚledzie z marynowanym imbiremŚledzie z marynowanym imbirem

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Małgosia 22 grudnia 2020 - 15:15

Wspaniałe są te śledzie! Robię je na Wigilię.

Gotowe
Anna 22 grudnia 2020 - 15:34

Dziękuję bardzo 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności