SŁYNNE ŚLEDZIE MOJEJ MAMY

by Anna
Słynne śledzie mojej mamy

Słynne śledzie mojej mamy to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Przepis genialny w swojej prostocie. Od lat robiły furorę na licznych imprezach, śledzikach i wigiliach. Jako dziecko myślałam, że to jedyna i najbardziej tradycyjna wersja śledzia, u nas w domu innych się nie robiło. Pamiętam czasy, kiedy nie można było dostać płatów śledziowych, mama samodzielnie patroszyła i filetowała solone śledzie. Przyglądałam się z podziwem i lekkim obrzydzeniem. Wtedy to była naprawdę ciężka robota. Dziś przygotowanie dania to prztyczek.

Ważnym składnikiem potrawy są grzybki marynowane. Mama oddzielnie marynuje kapelusze i ogonki. Uważam, że to znakomity pomysł. Smak ogonków jest absolutnie wystarczający do sałatek czy śledzi, a dodatkową zaletą jest to, że dużo łatwiej i szybciej się je kroi. Natomiast kapelusze zastają na specjalne okazje i można się nimi delektować.

Oczywiście grzybki marynowane w całości jak najbardziej nadają się do przygotowania tego dania. Najważniejsze, żeby użyć dobrze przyprawionych grzybów wysokiej jakości. Jak mawiała moja babcia – “nie mieszaj gówna z kompotem, bo gówno się nie poprawi, a kompot się zepsuje”. To najważniejsza zasada naszej kuchni od pokoleń 😉

Bardzo polecam słynne śledzie mojej mamy na Wigilię i nie tylko.

Podaję proporcję na ok. połowę litrowego słoika potrawy, ale od razu radzę zrobić minimum podwójną porcję. Danie można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Słynne śledzie mojej mamy

SŁYNNE ŚLEDZIE MOJEJ MAMY

Słynne śledzie mojej mamy to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Przepis genialny w swojej prostocie. Od lat robiły furorę na licznych… Uncategorized SŁYNNE ŚLEDZIE MOJEJ MAMY European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

400 g płatów śledziowych

1 duża cebula

100 g grzybków marynowanych (po odcedzeniu)

zalewa od marynowanych grzybków

olej o neutralnym smaku np. słonecznikowy (ok. pół szklanki)

PRZYGOTOWANIE

Potrawę należy przygotować minimum 1 dobę przed podaniem.

Moczymy śledzie w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od stopnia nasolenia płatów. Ostatnio używam litewskich śledzi lekko solonych, wówczas moczę je ok. 1 godzinę (zmieniając wodę w połowie moczenia).

Wyjmujemy śledzie z wody, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w kawałki o szerokości ok. 2,5 cm.

Obieramy i siekamy cebulę w drobną kostkę. Kroimy drobno grzybki marynowane. Na dnie słoika kładziemy warstwę cebuli i grzybków, następnie układamy dzwonka śledzia. Potem znów cebula, grzybki i ryba i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę śledzia przykrywamy cebulą i grzybkami.

Następnie dodajemy do słoika ocet, w którym marynowały się grzybki. Wlewamy go tyle by zalał 1/4 zawartości słoika. Następnie dolewamy olej. Przy pomocy noża, delikatnie odchylamy śledzie od ścianek słoika, tak żeby ocet wymieszał się z olejem.  Ew. dolewamy jeszcze trochę oleju, żeby wszystkie składniki były w nim zanurzone.

Wkładamy słoik do lodówki na minimum 2 doby.

Słynne śledzie mojej mamySłynne śledzie mojej mamy

ZOBACZ TAKŻE

6 komentarzy

Dominika 23 grudnia 2020 - 13:49

Dzisiaj bede robila sledzie wedlug tego przepisu!

Gotowe
Anna 23 grudnia 2020 - 14:12

Bardzo się cieszę i życzę WESOŁYCH ŚWIAT 🙂

Gotowe
Kasia 23 grudnia 2020 - 21:31

tak tak ja też zrobiłam:)

Gotowe
Anna 23 grudnia 2020 - 22:38

Super 🙂 Smacznego i Wesołych świat !

Gotowe
Kasia 28 grudnia 2020 - 16:38

świetny przepis:)

Gotowe
Anna 28 grudnia 2020 - 17:28

Dziękuję 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności