BARSZCZ UKRAIŃSKI

by Anna
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to bardzo znana i lubiana zupa. W tradycyjnym przepisie gotuje się go na kościach wołowych lub wieprzowych, niektórzy dodają kawałki mięsa. W przeciwieństwie do takich potraw jak ryba po grecku czy ruskie pierogi, danie rzeczywiście pochodzi z Ukrainy. Jednak oryginał znacznie różni się od polskiego odpowiednika. Jego głównymi składnikami, obok buraków, są kapusta i ziemniaki, nie zawiera fasoli i podaje się go z sosem czosnkowym i bułeczkami.

Moja wersja bazuje na polskim przepisie, jest wegetariańska i lekka.

Podaje go z kwaśną śmietana i dużą ilością koperku. W wersji wegańskiej pomijamy śmietanę. Barszcz ukraiński można serwować z gotowanymi ziemniakami, wówczas będzie bardzo sycącym posiłkiem.

Barszcz ukraiński

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Barszcz ukraiński to bardzo znana i lubiana zupa. W tradycyjnym przepisie gotuje się go na kościach wołowych lub wieprzowych, niektórzy dodają kawałki… Uncategorized BARSZCZ UKRAIŃSKI European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 kg buraków

2 marchewki

1 cebula

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy do smażenia

1 listek laurowy

1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

100 g suchej fasoli piękny Jaś lub 220 g fasoli z puszki

250 g świeżych pomidorów lub pół puszki krojonych

1 kostka rosołowa (najlepiej bio)

1/4 kapusty włoskiej

2 łyżki soku z cytryny

śmietana 18 % (po czubatej łyżce na porcję)

1 pęczek koperek

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed gotowaniem barszczu namaczamy na noc fasolę Jaś. Następnego dnia zalewamy fasolę świeża wodą i gotujemy do miękkości (ok 2h). Jeśli nie mamy czasu możemy użyć gotową fasolę z puszki, ale moim zdaniem gotowany Jaś jest dużo lepszy.

W dużym garnku gotujemy 1,5 litra wody, rozpuszczamy w nim kostkę rosołową. Obieramy buraki i kroimy w kostkę o boki 1 cm. Wrzucamy buraki do wody i gotujemy na małym ogniu.

Obieramy cebulę i siekamy na cienkie talarki. Obieramy i kroimy marchewkę (najpierw na pół a potem w cienkie talarki)

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Smażymy cebulę z czosnkiem ok. 5 minut i przekładamy do zupy. Następnie dolewamy resztę oliwy i kiedy się rozgrzeje wrzucamy na patelnię talarki marchewki. Smażymy kilka minut i przerzucamy je do zupy.

Szatkujemy drobno kapustę i dorzucamy ja do zupy. Dodajemy przyprawy- listek laurowy oraz pieprz.

Gotujemy zupę ok 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pomidory i ugotowaną fasolę Jaś i gotujemy zupę jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Barszcz podajemy z czubatą łyżką śmietany i duża ilością koperku. Możemy dodać ugotowane ziemniaki, wkładając po jednym do każdej porcji lub podając je na oddzielnym talerzu np. z okrasą.

Smacznego!


Barszcz ukraiński

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności