LASAGNE Z DYNIĄ I SZPINAKIEM

by Anna
Lasagne z dynią i szpinakiem

Sezon dyniowy powoli się kończy, ale ciągle można jeszcze dostać wiele odmian tego wspaniałego warzywa.

Lasagne z dynią i szpinakiem, to pomysł na prosty wegetariański posiłek. Kiedy opowiadałam o nim mojemu mężowi był bardzo sceptyczny i miał dość dziwną minę. Nie chciał mi zrobić przykrości, ale kompletnie nie wierzył w ten przepis. Zmienił zdanie podczas konsumpcji i błagał o więcej 😉

Dziś zrobiłam to danie drugi raz, wykorzystując inny gatunek dyni. W obu przypadkach wyszło super. Z dynią hokkaido będzie szybciej, bo nie trzeba jej obierać, z dynią zwyczajną trochę więcej zachodu, ale możemy mieć bonus w postaci chipsów. Jestem przekonana, że każdy rodzaj dyni będzie się nadawał, trzeba jedynie kontrolować konsystencję sosu, ale o tym w przepisie.

Lasagne z dynią i szpinakiem jest dość prosta w realizacji i wybornie smakuje. No i jest taka pomarańczowa 🙂

Jeśli jesteś fanem makaronów, musisz koniecznie spróbować!

Lasagne z dynią i szpinakiem

LASAGNE Z DYNIĄ I SZPINAKIEM

Sezon dyniowy powoli się kończy, ale ciągle można jeszcze dostać wiele odmian tego wspaniałego warzywa. Lasagne z dynią i szpinakiem, to pomysł… Uncategorized LASAGNE Z DYNIĄ I SZPINAKIEM European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

ok. 2 kg dyni (przed obraniem)

9 płatów lasagne

400 g młodego szpinaku

3-4 ząbki czosnku

150 g sera cheddar

100 g parmezanu

1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub więcej)

1 łyżeczka cukru trzcinowego (mniej lub więcej w zależności od gatunku dyni)

sól i pieprz do smaku

oliwa do wysmarowania naczynia

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy dynię. Jeżeli jest to dynia hokkaido usuwamy gniazdo nasienne z pestkami i kroimy ją na kawałki nie obierając. Jeśli używamy innego gatunku musimy dodatkowo dynię obrać. Możemy to zrobić po upieczeniu, wtedy będzie trochę łatwiej. Chyba, że mamy ochotę na chipsy z dyni- wówczas musimy obrać ją przed pieczeniem 🙂

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy obok siebie kawałki dyni, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy ok 35-45 minut, aż dynia będzie miękka. Zostawiamy do wystygnięcia.

Wkładamy dynię do malaksera i miksujemy na gładką pulpę.

Przekładamy masę dyniową do garnka, podgrzewamy. Dodajemy wyciśnięty 1 duży ząbek czosnku, doprawiamy solą, cukrem trzcinowym i chilli (w zależności od tego jak bardzo pikantne potrawy lubimy). Bardzo ważne by sos dyniowy nie był za gęsty, jeśli trzeba dodajemy do niego wody. Suchy makaron będzie absorbował wodę z sosu podczas pieczenia i dzięki temu nie będzie wysuszony i twardy. Ilość wody, którą należy dodać zależy od tego jak bardzo wodnista jest dynia. W przypadku dyni hokkaido trzeba dodać sporo wody.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy wyciśnięty czosnek (2-3 ząbki), jak tylko czosnek lekko się usmaży zmniejszamy gaz i dodajemy liście szpinaku. Mieszamy, aż szpinak będzie zblanszowany i miękki.

Ścieramy na grubej tarce 2 gatunki sera (cheddar i parmezan)

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Naczynie żaroodporne do zapiekania smarujemy oliwą, kładziemy 3 płaty lasagne. Na makaron kładziemy 1/3 sosu dyniowego i posypujemy go 1/3 startego cheddara. Następnie rozkładamy połowę szpinaku i posypujemy go 1/2 tartego parmezanu. Potem znów makaron, dynia, cheddar, szpinak, parmezan i znów makaron. Ostatnia warstwę makaronu pokrywamy sosem z dyni i posypujemy cheddarem i ew. resztkami parmezanu.

Zapiekamy lasagne ok. 35 minut.

Podajemy gorącą, najlepiej z lampką zimnego białego wina.

Lasagne z dynią i szpinakiem

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Nika 23 listopada 2021 - 18:59

W końcu zrobiłam! Przepyszna. Chociaż dałam mniej sera, bojąc się taki ilości. Zastanawiam się, czy następnym razem nie dorzucić trochę ricotty do farszu. Tak czy siak smak rewelacyjny.

Gotowe
Anna 24 listopada 2021 - 14:36

Nika, bardzo dziękuję za kolejny miły komentarz :). Oczywiście możesz dodać ricottę, danie bedzie cięższe i bardziej kaloryczne, ale jak najbardziej pasuje 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności