Sezon dyniowy powoli się kończy, ale ciągle można jeszcze dostać wiele odmian tego wspaniałego warzywa.
Lasagne z dynią i szpinakiem, to pomysł na prosty wegetariański posiłek. Kiedy opowiadałam o nim mojemu mężowi był bardzo sceptyczny i miał dość dziwną minę. Nie chciał mi zrobić przykrości, ale kompletnie nie wierzył w ten przepis. Zmienił zdanie podczas konsumpcji i błagał o więcej 😉
Dziś zrobiłam to danie drugi raz, wykorzystując inny gatunek dyni. W obu przypadkach wyszło super. Z dynią hokkaido będzie szybciej, bo nie trzeba jej obierać, z dynią zwyczajną trochę więcej zachodu, ale możemy mieć bonus w postaci chipsów. Jestem przekonana, że każdy rodzaj dyni będzie się nadawał, trzeba jedynie kontrolować konsystencję sosu, ale o tym w przepisie.
Lasagne z dynią i szpinakiem jest dość prosta w realizacji i wybornie smakuje. No i jest taka pomarańczowa 🙂
Jeśli jesteś fanem makaronów, musisz koniecznie spróbować!
2 komentarze
W końcu zrobiłam! Przepyszna. Chociaż dałam mniej sera, bojąc się taki ilości. Zastanawiam się, czy następnym razem nie dorzucić trochę ricotty do farszu. Tak czy siak smak rewelacyjny.
Nika, bardzo dziękuję za kolejny miły komentarz :). Oczywiście możesz dodać ricottę, danie bedzie cięższe i bardziej kaloryczne, ale jak najbardziej pasuje 🙂