Sezon dyniowy powoli się kończy, ale ciągle można jeszcze dostać wiele odmian tego wspaniałego warzywa.
Lasagne z dynią i szpinakiem, to pomysł na prosty wegetariański posiłek. Kiedy opowiadałam o nim mojemu mężowi był bardzo sceptyczny i miał dość dziwną minę. Nie chciał mi zrobić przykrości, ale kompletnie nie wierzył w ten przepis. Zmienił zdanie podczas konsumpcji i błagał o więcej 😉
Dziś zrobiłam to danie drugi raz, wykorzystując inny gatunek dyni. W obu przypadkach wyszło super. Z dynią hokkaido będzie szybciej, bo nie trzeba jej obierać, z dynią zwyczajną trochę więcej zachodu, ale możemy mieć bonus w postaci chipsów. Jestem przekonana, że każdy rodzaj dyni będzie się nadawał, trzeba jedynie kontrolować konsystencję sosu, ale o tym w przepisie.
Lasagne z dynią i szpinakiem jest dość prosta w realizacji i wybornie smakuje. No i jest taka pomarańczowa 🙂
Jeśli jesteś fanem makaronów, musisz koniecznie spróbować!