LASAGNE Z DYNIĄ I SZPINAKIEM

by Anna
Lasagne z dynią i szpinakiem

Sezon dyniowy powoli się kończy, ale ciągle można jeszcze dostać wiele odmian tego wspaniałego warzywa.

Lasagne z dynią i szpinakiem, to pomysł na prosty wegetariański posiłek. Kiedy opowiadałam o nim mojemu mężowi był bardzo sceptyczny i miał dość dziwną minę. Nie chciał mi zrobić przykrości, ale kompletnie nie wierzył w ten przepis. Zmienił zdanie podczas konsumpcji i błagał o więcej 😉

Dziś zrobiłam to danie drugi raz, wykorzystując inny gatunek dyni. W obu przypadkach wyszło super. Z dynią hokkaido będzie szybciej, bo nie trzeba jej obierać, z dynią zwyczajną trochę więcej zachodu, ale możemy mieć bonus w postaci chipsów. Jestem przekonana, że każdy rodzaj dyni będzie się nadawał, trzeba jedynie kontrolować konsystencję sosu, ale o tym w przepisie.

Lasagne z dynią i szpinakiem jest dość prosta w realizacji i wybornie smakuje. No i jest taka pomarańczowa 🙂

Jeśli jesteś fanem makaronów, musisz koniecznie spróbować!

Lasagne z dynią i szpinakiem

LASAGNE Z DYNIĄ I SZPINAKIEM

Sezon dyniowy powoli się kończy, ale ciągle można jeszcze dostać wiele odmian tego wspaniałego warzywa. Lasagne z dynią i szpinakiem, to pomysł… Uncategorized LASAGNE Z DYNIĄ I SZPINAKIEM European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

ok. 2 kg dyni (przed obraniem)

9 płatów lasagne

400 g młodego szpinaku

3-4 ząbki czosnku

150 g sera cheddar

100 g parmezanu

1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub więcej)

1 łyżeczka cukru trzcinowego (mniej lub więcej w zależności od gatunku dyni)

sól i pieprz do smaku

oliwa do wysmarowania naczynia

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy dynię. Jeżeli jest to dynia hokkaido usuwamy gniazdo nasienne z pestkami i kroimy ją na kawałki nie obierając. Jeśli używamy innego gatunku musimy dodatkowo dynię obrać. Możemy to zrobić po upieczeniu, wtedy będzie trochę łatwiej. Chyba, że mamy ochotę na chipsy z dyni- wówczas musimy obrać ją przed pieczeniem 🙂

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy obok siebie kawałki dyni, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy ok 35-45 minut, aż dynia będzie miękka. Zostawiamy do wystygnięcia.

Wkładamy dynię do malaksera i miksujemy na gładką pulpę.

Przekładamy masę dyniową do garnka, podgrzewamy. Dodajemy wyciśnięty 1 duży ząbek czosnku, doprawiamy solą, cukrem trzcinowym i chilli (w zależności od tego jak bardzo pikantne potrawy lubimy). Bardzo ważne by sos dyniowy nie był za gęsty, jeśli trzeba dodajemy do niego wody. Suchy makaron będzie absorbował wodę z sosu podczas pieczenia i dzięki temu nie będzie wysuszony i twardy. Ilość wody, którą należy dodać zależy od tego jak bardzo wodnista jest dynia. W przypadku dyni hokkaido trzeba dodać sporo wody.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy wyciśnięty czosnek (2-3 ząbki), jak tylko czosnek lekko się usmaży zmniejszamy gaz i dodajemy liście szpinaku. Mieszamy, aż szpinak będzie zblanszowany i miękki.

Ścieramy na grubej tarce 2 gatunki sera (cheddar i parmezan)

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Naczynie żaroodporne do zapiekania smarujemy oliwą, kładziemy 3 płaty lasagne. Na makaron kładziemy 1/3 sosu dyniowego i posypujemy go 1/3 startego cheddara. Następnie rozkładamy połowę szpinaku i posypujemy go 1/2 tartego parmezanu. Potem znów makaron, dynia, cheddar, szpinak, parmezan i znów makaron. Ostatnia warstwę makaronu pokrywamy sosem z dyni i posypujemy cheddarem i ew. resztkami parmezanu.

Zapiekamy lasagne ok. 35 minut.

Podajemy gorącą, najlepiej z lampką zimnego białego wina.

Lasagne z dynią i szpinakiem

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności