ZUPA Z BATATÓW I MASŁA ORZECHOWEGO

by Anna
Zupa z batatów i masła orzechowego

Zrobiło się zimno i smutno, dlatego na moim blogu pojawia się zupa z batatów i masła orzechowego!

Zainspirowała mnie komedia, którą oglądałam w weekend. „Jak dogonić szczęście”– żadna rewelacja, po prostu miły film na leniwą niedzielę. Potrawka z batatów była w tym filmie jednym ze sposobów na osiągnięcie szczęścia i radości. Postanowiłam wypróbować i wiecie co… to działa !

W mojej wersji danie okazało się być zupą, może dlatego, że uwielbiam zupy jesienią. Do batatów dodałam pomidory, masło orzechowe i jarmuż. Wyszła pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca potrawa, wspaniała na słotę.

Zupa z batatów i masła orzechowego jest pyszna nie tylko jesienią. Jeśli robicie ją latem, użyjcie świeżych pomidorów, sparzcie je i obierzcie ze skórki. Zamiast jarmużu można dodać blanszowany na patelni szpinak. Wszelkie wariacje dozwolone 🙂

Zupa z batatów i masła orzechowego

ZUPA Z BATATÓW I MASŁA ORZECHOWEGO

Zrobiło się zimno i smutno, dlatego na moim blogu pojawia się zupa z batatów i masła orzechowego! Zainspirowała mnie komedia, którą oglądałam… Uncategorized ZUPA Z BATATÓW I MASŁA ORZECHOWEGO European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1200 g batatów

2 puszki krojonych pomidorów po 400 g

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka płatków chilli (ew. wiecej)

2 łyżki oleju kokosowego, lub innego

3 czubate łyżki masła orzechowego bio (wybrałam crunchy z drobinkami orzechów- ale może być gładkie)

3-4 łyżki sosu rybnego w wersji wege pomijamy

sól do smaku

dodatek:

pęczek jarmużu

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

pęczek kolendry do podania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Na początek przygotowujemy jarmuż. Odkrawamy delikatne części liścia od twardej łodygi i siekamy jarmuż na dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub inny), wrzucamy pokrojone liście i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy sos sojowy, ew. trochę wody, blanszujemy, aż liście zmiękną.  Na koniec dodajemy łyżkę cukru trzcinowego i odrobinę soli. Mieszamy i odkładamy jarmuż do miski.

Siekamy cebulę w drobną kostkę, obieramy czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek i płatki chilli. Smażymy ok 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory. Smażymy chwilę i przekładamy całość do dużego garnka, dodajemy 1 litr wody i gotujemy zupę na małym ogniu ok 15-20 minut.

W międzyczasie obieramy bataty i kroimy je w kostkę o boku 1 cm.

Po 20 minutach gotowania zupy, dodajemy do niej masło orzechowe i doprawiamy ją sosem rybnym, ew. solą, jeśli robimy wersję wegetariańską.

Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę bataty. Gotujemy zupę ok 15 minut, aż bataty będą miękkie. Próbujemy i ew. doprawiamy zupę solą lub sosem rybnym.

Podajemy zupę posypaną kolendrą, oddzielnie podajemy miseczkę z jarmużem, żeby każdy mógł dodać go sobie według uznania. Jarmuż ma bardzo charakterystyczny smaki i nie każdy go lubi. Można zastąpić go blanszowanym w ten sam sposób szpinakiem.

 

ZOBACZ TAKŻE

4 komentarze

Nika 7 grudnia 2020 - 15:13

zrobiłam (i zastanawiam się, czy jej nie zmiksować), a że żal było mi takiej ilości obierek, to zrobiłam z nich chipsy

Gotowe
Anna 7 grudnia 2020 - 18:10

można ją zmiksować, ja nie przepadam za kremami, wolę jak są jakieś kawałki w zupie, dlatego nie miksuję, ale nie ma innych przeciwwskazań :), a chipsy – super pomysł!

Gotowe
Małgosia 22 grudnia 2020 - 15:17

Super przepis! Znakomity pomysł z tym masłem orzechowym, wyszła bosko gęsta, a smak obłędny. U mnie w wersji z przysmażonym chorizo i szpinakiem wyszła wspaniale i nie został po niej już ślad.

Gotowe
Anna 22 grudnia 2020 - 15:33

Dziękuję, super pomysł z chorizo!

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności