SAŁATKA Z BOBU I MAKARONU SOBA

by Anna

Sezon na bób jest bardzo krótki, dlatego spieszę z nowym przepisem. Sałatka z bobu i makaronu soba to połączenie tego wspaniałego strączka z moimi ukochanymi orientalnymi smakami.

Sałatka jest świetna na lunch, bez problemu zniesie kilka godzin w pudełku i będzie pysznym pełnowartościowym posiłkiem w pracy. Można ją podać jako zakąskę, lub jedną z sałatek na przyjęciu. Znakomicie sprawdzi się w każdej sytuacji.

Jeśli nie znacie soba, to bardzo polecam. To makaron zrobiony z mąki gryczanej, ma dość niski ( jak na makarony) indeks glikemiczny i jest naprawdę pyszny. Można go dostać w sklepach z orientalną żywnością , bywa też w większych supermarketach.

Smacznego !

Sałatka z bobu i makaronu soba

SAŁATKA Z BOBU I MAKARONU SOBA

Sezon na bób jest bardzo krótki, dlatego spieszę z nowym przepisem. Sałatka z bobu i makaronu soba to połączenie tego wspaniałego strączka… Uncategorized SAŁATKA Z BOBU I MAKARONU SOBA European DRUKUJ
PORCJE: 3
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

500 g nieobranego bobu ( ok. 240 obranego)

2 małe cukinie, ok. 280 g

150 g makaronu soba

2 łyżki oleju/oliwy do smażenia

2 łyżki czarnego sezamu ( można zastąpić prażonym białym sezamem)

1 pęczek ( duża doniczka) kolendry- opcjonalnie

Sos:

4 łyżki sosu sojowego

4 łyżki sosu rybnego ( w wersji vege zastępujemy sos rybny sosem sojowym , czyli podwajamy ilość sosu sojowego)

2 łyżki miodu

1/2 ostrej papryczki chilli

3 ząbki czosnku

2 łyżki octu ryżowego

sok z 1 limonki

1 łyżka oleju z prażonego sezamu

PRZYGOTOWANIE

Myjemy bób i zalewamy go zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2-3 minuty, lub nieco dłużej (jeśli jest bardzo duży).  Trzeba próbować. Kiedy bób będzie wystarczająco miękki, odlewamy i studzimy.  Miękki dla każdego znaczy co innego, ja lubię bardzo krótko gotowany al dente, jeśli wolisz bardziej miękki, ugotuj go tak jak lubisz. Po wystudzeniu obieramy bób.

Makaron soba gotujemy nieco krócej niż podaje producent. Znów trzeba próbować, ważne, żeby wyczuć moment kiedy makaron nie jest już surowy, ale jest jeszcze bardzo elastyczny, nie za mocno ugotowany.  Studzimy makaron w zimnej wodzie, następnie odcedzamy na sitku i suszymy na ręczniku kuchennym.

Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na talarki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i  wrzucamy cukinię, smażymy krótko na dużym ogniu, ok. 2-3 minuty. Następnie wrzucamy cukinię na sitko, żeby pozbyć się tłuszczu.

Przygotowujemy sos. Mieszamy sos sojowy,  sos rybny (w wersji vege podwajamy ilość sosu sojowego i pomijamy sos rybny), miód, ocet ryżowy, sok z limonki, wyciśnięty czosnek, olej sezamowy. Papryczkę chilli kroimy na cienkie paseczki. Tu w zależności od upodobań możemy zrobić wersję ostrzejszą lub bardziej łagodną. W wersji łagodnej usuwamy pestki.

Kiedy wszystkie składniki ostygną wrzucamy je do miski, dodajemy sos i mieszamy. Sałatkę podajemy posypaną sezamem i kolendrą .

 

sałatka z bobem i makaronem sobaSałatka z bobu i makaronu sobasałatka z bobu i makaronu soba

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności