POMIDOROWY KAPUŚNIAK Z KIMCHI

by Anna
Pomidorowy kapuśniak z kimchi

Pomidorowy kapuśniak z kimchi to próba połączenia bardzo modnej ostatnio koreańskiej kiszonki z rodzimą tradycją kulinarną. Bo czym innym jest zupa z kimchi jeśli nie orientalnym kapuśniakiem. Oczywiście robiłam już wiele wersji zupy w stylu wschodnim: tradycyjną koreańską z boczkiem, wegańską z tofu.  Dziś chciałabym jednak podzielić się z Wami kapuśniakiem, w którym do kimchi dodałam pomidory i ziemniaki – jak w polskiej kwaśnicy, tyle że w wersji wegańskiej. Efekt moim zdaniem bardzo fajny. Wszystkie smaki dobrze się łączą, a odrobina pasty miso dodaje ten najważniejszy – umami 🙂

Jako dodatek do zupy polecam moje ostatnie kulinarne objawienie- prażony kminek. Natknęłam się na pomysł prażenia ziaren u Ottolenghiego. Nigdy nie byłam wielką fanką kminku, był dla mnie zbyt nachalny i tolerowałam go jedynie w niektórych potrawach. Jednak po uprażeniu nasiona zmieniają smak, przyprawa staje się bardziej subtelna i zyskuje orzechową nutę. Najchętniej dodawałabym go teraz do wszystkiego ;).

Pomidorowy kapuśniak z kimchi jest gęsty i rozgrzewający. Świetnie nadaje się na zimowy posiłek. Kimchi możecie kupić lub zrobić samodzielnie, ja korzystałam z przepisu Maangchi, nieco go modyfikując – moje KIMCHI.


Pomidorowy kapuśniak z kimchi

SKŁADNIKI

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki ghee lub oleju roślinnego

2 puszki krojonych pomidorów po 400 g (w sezonie 1 kg świeżych, sparzonych i obranych ze skóry)

2 szklanki wody

2 czubate łyżki ciemnej pasty miso

1 listek laurowy

500 g kimchi

3 ziemniaki

2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)

1 łyżeczka brązowego cukru

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Na dużej patelni rozpuszczamy tłuszcz. Obieramy i drobno siekamy cebulę, wrzucamy na patelnię, dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy kilka minut mieszając.  Następnie dodajemy pomidory, dusimy ok 10 minut.

Przerzucamy warzywa do garnka, dodajemy wodę i gotujemy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę (wielkość taka jaką lubisz w zupie, u mnie ok 1-1,5 cm). Pokrojone ziemniaki wrzucamy do gotującej zupy (wszystkie na raz). Gotujemy ok. 10 minut, aż ziemniaki będą lekko ugotowane. Trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować.

W tym czasie kroimy kimchi w drobne kawałki.  Kiedy ziemniaki będą pogotowane wrzucamy kimchi, dodajemy pastę miso i cukier. Gotujemy jeszcze ok 15-20 minut, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.

Na suchej patelni prażymy ziarna kminku, następnie rozgniatamy je lekko w moździerzu (nie rozcieramy na proszek).

Na koniec doprawiamy zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy z prażonym kminkiem (jeśli nie lubimy kminku, możemy go pominąć, ale prażony ma trochę inny smak, więc bardzo polecam Wam spróbować zanim zrezygnujecie)

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności