TARTA Z OWOCAMI I KREMEM MASCARPONE

by Anna

Tarta z owocami i kremem mascarpone to lekki i bardzo przyjemny letni deser. Jest delikatna, nie za słodka i bardzo łatwa do zrobienia. Owoce można komponować dowolnie, w zależności od upodobań i ich dostępności. Jednakże polecam dodanie kwaśnych, które fajnie skomponują się ze słodkim kremem.

Tarta naprawdę pięknie się prezentuje. Niektórzy narzekają na to, że porzeczki mają zostawione gałązki. Oczywiście można je ich pozbawić, ale nie będą już wtedy tak ładnie wyglądać, sami zdecydujcie jak wolicie 🙂

Tarta z owocami i kremem mascarpone

TARTA Z OWOCAMI I KREMEM MASCARPONE

Tarta z owocami i kremem mascarpone to lekki i bardzo przyjemny letni deser. Jest delikatna, nie za słodka i bardzo łatwa do… Uncategorized TARTA Z OWOCAMI I KREMEM MASCARPONE European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

250 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

170 g masła

80 g cukru pudru

1 żółtko

Krem:

500 g serka mascarpone

2 żółtka

1 białko

75 g drobnego cukru do wypieków

2 łyżki tequili lub rumu ( opcjonalnie)

2 łyżki soku z limonki  ( lub więcej do smaku)

200 g porzeczek

150 g malin

150 g jeżyn

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy kruche ciasto wg słynnego przepisu 300/200/100. W tym przypadku zmniejszyłam nieco proporcje, żeby dopasować ilość cista do tortownicy lub formy na tartę o średnicy 28 cm.

Do malaksera wrzucamy mąkę, szczyptę soli, cukier puder, żółtko i pokrojone w kostkę zimne masło. Miksujemy krótko, aż ciasto uformuje się w kulę. Jeśli nie mamy malaksera wyrabiamy ciasto ręcznie, szybko i energicznie. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Tortownicę lub formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta , formujemy boki. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy znów do lodówki na ok. 30-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wkładamy ciasto i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zrumieni. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, żeby ostygło.

Przygotowujemy krem. Oddzielamy białka od żółtek. Jedno biało odkładamy (możemy je zamrozić razem z białkiem, które zostało po jajku wykorzystanym do ciasta i użyć je w przyszłości  do bezy lub innego wypieku - tylko koniecznie napiszcie na opakowaniu ile tam jest tych białek, ja zawsze myślę, że będę pamiętać. Uwierzcie mi, po miesiącu się tego nie pamięta 🙂 )

Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę (kogel-mogel). Dorzucamy serek mascarpone (po czubatej łyżce) i miksujemy. Dodajemy alkohol i sok z limonki (po łyżce) , cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy krem łyżką.

Na ostudzonym cieście rozkładamy krem i dekorujemy tartę owocami. Wkładamy do lodówki.

Podajemy schłodzoną.

Tarta z owocami i kremem mascarpone Tarta z owocami i kremem mascarpone

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności