BOCZNIAKI Z TAJSKĄ BAZYLIĄ

by Anna

Boczniaki z tajską bazylią i makaronem ryżowym powstały przez przypadek. Miałam zaproszonych gości, planowałam zupełnie inne danie. Niestety w pracy wszystko wywróciło się do góry nogami, wyszłam na tyle późno, że nie było już szansy na to co wymyśliłam. W rozpaczy weszłam do sklepu. Czułam się jak uczestniczka MasterChefa ;). 3 minuty na decyzję. Zobaczyłam piękne boczniaki i świeżą tajską bazylię, makaron ryżowy i przyprawy miałam w domu…

Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Robię je za każdym razem,  kiedy tylko uda mi się dostać tajską bazylię.  W końcu postanowiłam uniezależnić się od sprzedawców zioła i posadziłam bazylię w skrzynce, zobaczymy co z tego wyniknie.

Najwspanialsze w tym przepisie jest to, że w 15 minut robisz genialne danie. Uprzedzam pytanie- tajskiej bazylii nie da się niczym zastąpić, to ona robi całą robotę!

W wersji wegetariańskiej i wegańskiej sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub używamy sosu bezrybnego.

Boczniaki z tajską bazylią

BOCZNIAKI Z TAJSKĄ BAZYLIĄ

Boczniaki z tajską bazylią i makaronem ryżowym powstały przez przypadek. Miałam zaproszonych gości, planowałam zupełnie inne danie. Niestety w pracy wszystko wywróciło… Uncategorized BOCZNIAKI Z TAJSKĄ BAZYLIĄ European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

500 g boczniaków

400 g makaronu ryżowego lub sojowego

2-3 papryczki chilli

kawałek imbiru ok. 6 cm

6 dużych ząbków czosnku

4 łyżki oleju ryżowego ( lub innego o neutralnym smaku)

2 doniczki tajskiej bazylii

3 łyżki cukru trzcinowego

6 łyżek sosu sojowego

4  łyżki sosu rybnego

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy makaron według wytycznych producenta, dodając sól.

Na rozgrzany olej wrzucamy wyciśnięty czosnek, starty na drobnej tarce imbir i pokrojoną papryczkę chilli. Smażymy 2 minuty i dorzucamy pokrojone w paski boczniaki. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty. Dodajemy sos rybny i sojowy, cukier, smażymy jeszcze ok. 1 minutę. Dodajemy ugotowany makaron i dobrze mieszamy. Próbujemy, ew dodajemy więcej sosu sojowego, rybnego, cukru. Na koniec wrzucamy posiekaną tajską bazylię ( zostawiamy kilka listków do udekorowania dania), mieszamy i podajemy.

 

Boczniaki z tajską bazylią

Boczniaki z tajską bazylią

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności