Olej o smaku chilli to obowiązkowy dodatek do ramenu, zarówno wegańskiego jaki i klasycznego mięsnego. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. Możemy go przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przez ok 2-3 miesiące. Olej nadaje się również jako dodatek do innych dań orientalnych i nie tylko.
Olej o smaku chilli można aromatyzować innymi dodatkami takimi jak pieprz seczuański, czerwony długi pieprz, kora cynamonowa, anyż lub inne.
Bardzo polecam!
2 komentarze
Zły przepis. Płatków nie powinno się smażyć a zalać gorącym olejem. Przez to że przepis się wyświetlił jako pierwszy spaliłam niepotrzebnie płatki chilli i olej muszę wykonać ponownie, jak i wywietrzyć kuchnie bo czuć smród spalenizny. W większości przepisów olej jest aromstyzowany innymi przyprawami, a następnie płatki chilli zalewa się gorącym olejem.
Hej,
Dziękuję za konstruktywną krytykę. Rzeczywiście lepszy i bardziej bezpieczny sposób to zalanie płatków chilli wrzącym olejem, co nie znaczy, że nie można ich dusić na bardzo małym ogniu- ale trzeba bardzo uważać, żeby ich nie spalić. Przepis pochodzi z początków moich eksperymentów z olejami smakowymi, już go poprawiłam. Pozdrawiam 🙂