NITAMAGO- MARYNOWANE JAJKA

by Anna

Nitamago to marynowane jajka, jeden z najsłynniejszych dodatków do ramenu. Są po prostu rewelacyjne i bardzo łatwe do zrobienia. Naprawdę nie spodziewałam się, że to takie proste. Już za pierwszym razem wyszły idealnie.

Jeśli planujecie przygotować drugi dodatek do ramenu, słynny boczek Chashu,  możecie zamarynować jajka w sosie, który zostanie po gotowaniu mięsa.  Jeśli nie jadacie mięsa, poniżej przepis na marynatę.

We wszystkich przepisach na dodatki do ramenu inspirowałam się Ramen School.

nitamago- marynowane jajaka
Nitamago to marynowane jajka, jeden z najsłynniejszych dodatków do ramenu. Są po prostu rewelacyjne i bardzo łatwe do zrobienia. Naprawdę nie spodziewałam… DODATKI NITAMAGO- MARYNOWANE JAJKA European DRUKUJ
PORCJE: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

8 jajek

1/2 szklanki sosu sojowego

1/4 szklanki mirin

ew 2 łyżki sake

2 szklanki wody

2 grzyby shitake

1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy wodę w garnku. Przygotowujemy jajka nakłuwając je z jednej strony ostrym narzędziem, np grubą igłą. Mamy wówczas gwarancję, że jajka nie pękną po wrzuceniu ich na wrzątek.  Gotujemy na średnim ogniu 6 minut, delikatnie mieszając , żeby żółtka ułożyły się idealnie na środku . Oczywiście jeśli jajka są bardzo małe,  albo ogromne trzeba dopasować czas gotowania.

Ugotowane jajka wkładamy do bardzo zimnej wody, żeby zastopować proces gotowania. Odstawiamy.

W małym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, mirin, sos sojowy, wrzucamy cukier i grzyby shitake, gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Studzimy.

Przekładamy obrane jajka do pojemnika, zalewamy ostudzona marynatą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Tak jak pisałam wyżej jajka można zamarynować w sosie, który został po przygotowaniu Chashu.  Wówczas postępujemy identycznie tylko zamiast marynatą zalewamy jajka ostudzonym sosem po gotowaniu mięsa z dodatkiem szklanki wody.

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności