CHASHU – BOCZEK DO RAMENU

by Anna

Zakochałam się w ramenie od drugiego wejrzenia. Zaczynałam od wersji wegańskiej, ale skoro powiedziało się a…przyszła kolej na klasyczny mięsny ramen. A skoro klasyczny to i klasyczne dodatki.

Chashu to, obok jajek nitamago, najpopularniejszy dodatek do klasyka. Jest to długo gotowany boczek o słodko-słonym smaku. Delikatny i rozpływający się w ustach.

Przygotowanie chashu okazało się bardzo proste. Trzeba pamiętać, by zrobić to minimum jeden dzień przed podawaniem ramenu. Boczek trzeba porządnie schłodzić zanim się go pokroi, najlepiej przez noc w lodówce.

Uwaga- nie wylewajcie sosu , który zostanie po duszeniu mięsa, świetnie nadaje się do marynowania jajek nitamago.

Korzystałam z tego przepisu, jest tam jeszcze opcja rolowanego boczku, albo wykorzystania karkówki, ja zdecydowałam się na normalny prosty kawałek boczku, jakoś tak mam, że rolady kojarzą mi się ze sklepowym jedzeniem 😉

Do dzieła !

chashu

CHASHU- BOCZEK DO RAMENU

Zakochałam się w ramenie od drugiego wejrzenia. Zaczynałam od wersji wegańskiej, ale skoro powiedziało się a…przyszła kolej na klasyczny mięsny ramen. A… DODATKI CHASHU – BOCZEK DO RAMENU European DRUKUJ
PORCJE: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

0,5 kg surowego boczku

4 suszone grzyby shitake

kawałek glona kombu

50 g cukru

0,5 łyżeczki soli

100 ml  japońskiego sosu sojowego

80 ml mirin

 

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od odkrojenia skóry z boczku.

Następnie wkładamy mięso do garnka , zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Jak woda się zagotuje wylewamy ją, myjemy boczek i garnek, żeby pozbyć się szumowin.

Ponownie zalewamy boczek czystą, zimną wodą, dodajemy kawałek kombu i 4 suszone grzyby shitake, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszmy ogień.

Kiedy glon kombu zrobi się kleisty, wyjmujemy go. Dodajemy sól i cukier. Dusimy . Dodajemy sos sojowy, mirin.  Dusimy boczek ok 3-4 godziny.

Po ostudzeniu zawijamy boczek w folę aluminiową i wkładamy do lodówki.

Tuż przed podaniem ramenu, wyjmujemy mięso z lodówki, kroimy w plastry o grubości ok 5 mm. Rozkładamy na kratce położonej na blasze. Wkładamy do piekarnika na górny poziom, tuż pod górną grzałką. Włączmy opcję grill od góry. Rumienimy boczek, trwa to ok 5-10 min,  w zależności od piekarnika, trzeba uważać, żeby go nie spalić.

Tak przygotowany boczek jest gotowy do podania.

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności