MARCHEWKA INACZEJ

by Anna

Marchewka jest moim zdaniem jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Kojarzy się głównie z z rozgotowaną papką z groszkiem i zasmażką, lub nudną surówką . Przepraszam jeśli obraziłam czyjeś uczucia.

Dlatego dziś – marchewka inaczej!

Zyskuje ona całkiem inne oblicze, gdy zamiast gotowania, będziemy ją piec lub smażyć. Ma zupełnie inny smak i fakturę. Pieczona świetnie nadaje się do sałatek np. do sałatki z pieczonych warzyw, wspaniale smakuje też podana z sosem z tahini.

Dziś chciałabym pokazać Wam bardzo fajny i prosty pomysł na smażoną marchewkę. Taka marchewka stanowi świetny dodatek do przeróżnych dań, zarówno mięsnych jak i wegańskich. Moje dzieci ją uwielbiają. Spróbujcie !

marchewka inaczej

MARCHEWKA INACZEJ

Marchewka jest moim zdaniem jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Kojarzy się głównie z z rozgotowaną papką z groszkiem i zasmażką, lub nudną… Uncategorized MARCHEWKA INACZEJ European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 kg marchewki

3-4 łyżki oleju roślinnego

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżka cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

Obieramy marchewkę i kroimy na bardzo cienkie talarki, najlepiej w malakserze. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchewkę na gorący tłuszcz, dodajemy sól. Smażymy na średnim ogniu często mieszając.  W trakcie dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową.  Smażymy marchewkę do momentu, aż będzie lekko zrumieniona i miękka, ok 20 minut. Na koniec dodajemy cukier trzcinowy, próbujemy i ew dodajemy więcej soli lub cukru. Smażymy jeszcze chwilkę, żeby cukier się rozpuścił, uważamy, żeby nie przypalić.

 

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Grażyna 29 maja 2020 - 00:07

Super przepis na pewno go spróbuję w najbliższych dniach

Gotowe
Anna 4 czerwca 2020 - 11:13

Bardzo mi miło 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności