MARCHEWKA Z SOSEM TAHINI

by Anna

Marchewka jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Wydaje się nudna i pospolita. Od jakiegoś czasu próbuję to odczarować, jest ważnym składnikiem sałatki z pieczonych warzyw , jest równie pyszna solo. Marchewka z sosem tahini jest kolejnym dowodem na jej niezwykłość. Koniecznie wypróbujcie.

Cudownie mieszają się tu różne smaki: naturalna słodkość marchewki wzmocniona odrobiną miodu, który karmelizując się napiera lekko gorzkiego posmaku. Do tego cytryna, tahini i na koniec pestki granatu i kolendra. Osoby, które tak jak moja przyjaciółka Ola, nienawidzą kolendry, mogą zastąpić ją natką pietruszki.

Danie podajemy w temperaturze pokojowej.

Marchewka z sosem tahini

MARCHEWKA Z SOSEM TAHINI

Marchewka jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Wydaje się nudna i pospolita. Od jakiegoś czasu próbuję to odczarować, jest ważnym składnikiem sałatki… Uncategorized MARCHEWKA Z SOSEM TAHINI European DRUKUJ
PORCJE: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

2 pęczki młodej marchewki ( ok. 500 g)

2 łyżki miodu

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

1 czubata łyżka tahini

1 łyżka wody

1 doniczka kolendry lub pół pęczka natki pietruszki

1 mały granat

PRZYGOTOWANIE

Obieramy marchewkę zostawiając kawałki natki ( to tylko dla ozdoby, jak wolicie można ją pozbawić zielonej części). Mieszamy w misce 1 łyżkę miodu i 2 łyżki oliwy. Rozkładamy marchewki na blasze pokrytej papierem do pieczenia polewamy mieszanka oliwy i miodu, mieszamy, żeby zalewa dobrze pokryła marchewki z każdej strony. Solimy i pieprzymy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy marchewki ok 20-30 minut, powinny być lekko zrumienione i miekkie.

W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy sok z cytryny z tahini, miodem , woda i 1 łyżką oliwy.

Obieramy granat i siekamy kolendrę, lub natkę.

Układamy marchewki na talerzu, polewamy sosem i posypujemy pestkami garnata oraz kolendrą.

Podajemy lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

marchewka z sosem tahini

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności